Az USA hadserege leadta a redelést egy új, láthatatlan egyenruha kifejlesztésére
  • B0B0
    #1
    Ez a cikket a hirado.hu-n olvastam. Elsőre igen hihetetlennek hangzik, de a 20-as években a TV is az volt.

    Láthatatlan egyenruhát rendelt az amerikai hadsereg
    2006. szeptember 19. 07:37


    Az amerikai hadsereg kiadta a megrendelést, fejlesszenek ki olyan egyenruhát, amely láthatatlanná teszi a katonákat

    Ulf Leonhardt a skóciai St. Andrews Egyetem elméleti fizika professzora már bebizonyította, hogy a láthatatlanság lehetséges, kutatásai s eredményeit a New Journal of Physics című fizokai szaklapban tette közzé. Az elmélet szerint a fényhullámokat el kell terelni, így a szemlélők nem az eredeti objektumot látják, hanem azt, ami mögötte van. Leonhardt példaként a víz útját hozta föl a folyó medrében. A folyó vize találkozik egy kővel, örvénylik körülötte, aztán tovább folyik, mintha nem lett volna ott akadály.

    Az elv már régóta ismert, de a megfelelő matematikai modellt most fejlesztették ki, továbbá most először állnak rendelkezésre olyan anyagok, amelyek képesek a fény elterelésére. Ezen szövetek felületén kis kondenzátorok és mágnes orsók elektromos mezőket hoznak létre és elterelik a fényt. A kutatók erre a célra úgynevezett metaanyagokat használnak. Ezeknek a felületén olyan egészen apró struktúrák találhatók, amelyek képesek megváltoztatni a fény sebességét. A fény mindig a legrövidebb utat keresi, azonban a nanostruktúrák ügyes elrendezésével lehetséges a fényhullámok elterelése. Eközben az anyagnak átláthatatlannak kell lennie, különben magát az objektumot ugyan nem lehetne látni, de az anyagot igen.

    Olyan metaanyagok, amelyek képesek a mikrohullám és az infravörös sugárzás elterelésére, már léteznek. A fénnyel még nem tökéletes a dolog, de néhány év alatt műszakilag is minden tekintetben működik majd az eljárás - vélekedik Leonhardt. Az eljárás abból a szempontból is fontos, hogy elterelhető legyen a mobiltelefonok sugárzása, hogy a telefonáló nem legyen kitéve az elektromágneses hullámoknak.

    A híres massachusettsi műegyetem (MIT) 50 millió dolláros megbízást kapott az amerikai hadseregtől a láthatatlanná tevő uniformis kifejlesztésére.