Akikkel kib*sztak az X kromoszómák!
  • BIG Money7
    #14

    A színtévesztés leggyakrabban előforduló formája a deuteranomália, azaz a zöldszín-tévesztés. Lényege, hogy a szem ideghártyájában elhelyezkedő érzékelő sejtek, az úgynevezett csapok zöld szín érzékeléséért felelős fényreceptora módosul, és a közepes hullámtartomány felől a hosszabb hullámhossz felé tolódik.

    Emiatt a színek érzékelése megváltozik, és az egyes színek egymástól való elkülönítése zavart szenved. Ezt lehet kiszűrni a színlátást vizsgáló füzetek, táblák segítségével.

    A zöldszín-tévesztés X-kromoszómához kötött, recesszíven öröklődő tulajdonság, ezért a két X-kromoszómával rendelkező nőknél, akiknél a színtévesztést hordozó kromoszómát a másik, egészséges X elnyomhatja, csak elenyészően ritkán fordul elő. Az XY kromoszómájú férfiaknál azonban erre nincs mód, így a deuteranomália a férfiak 5-6 százalékát érinti.

    A Cambridge Egyetem és a Newcastle Upon Tyme Egyetem kutatói az érzékelt hullámhossz-eltolódás miatt feltételezték, hogy a khaki szín érzékelése is érintett. Színkártyákat készítettek, amelyeken összesen 15 khaki-árnyalat volt feltüntetve. A kártyákat normál színlátású, illetve zöldszín-tévesztő alanyoknak mutatták meg párosával, és megkérték őket, hogy értékeljék az árnyalatok közötti különbséget.

    Míg az "egészségesek" egyáltalán nem tudták megkülönböztetni az árnyalatokat, a "színtévesztők" egy része mind a 15 árnyalatot felismerte. A feladatok megoldása pedig a színtévesztőknek fele annyi időt vett igénybe, mint a normál színlátásúaknak.

    A kutatók szerint elképzelhető, hogy a deuteranomália azért maradhatott fenn, mert evolúciós előnnyel bírt. A színtévesztők valószínűleg könnyebben észrevették a fűben vagy a lombok között lévő, azokhoz hasonló színű, lehetséges táplálékot, mint társaik.