177
Akikkel kib*sztak az X kromoszómák!
  • hunbasser
    :DDDDDDD
  • SeLFisCH
    nekem volt otársam ilyen ^^ hát elég poénos , szegényen szarrá öhögtük magunkat

mondja jön faterom a nagy sárga busszal , erre egy kurvanagy fehér busz kanyarodott be :D
    Meg mondjuk nézd Gabi azta jó csjat rózsaszín felsőben? A tábla mellett? Nema , a szürke nadrágosat? Jha ameik a padon ül? Nem bazmeg , ott van a fa mellett? Jha látom a , ameiknél piros táska van? kék, de nem baj :DDDDD
  • hunbasser
    rendszergazda sem lehet :S
    nekem szerencsére nincs ilyen bajom,hát így jártál,ez van
  • BIG Money7

A színtévesztés leggyakrabban előforduló formája a deuteranomália, azaz a zöldszín-tévesztés. Lényege, hogy a szem ideghártyájában elhelyezkedő érzékelő sejtek, az úgynevezett csapok zöld szín érzékeléséért felelős fényreceptora módosul, és a közepes hullámtartomány felől a hosszabb hullámhossz felé tolódik.

Emiatt a színek érzékelése megváltozik, és az egyes színek egymástól való elkülönítése zavart szenved. Ezt lehet kiszűrni a színlátást vizsgáló füzetek, táblák segítségével.

A zöldszín-tévesztés X-kromoszómához kötött, recesszíven öröklődő tulajdonság, ezért a két X-kromoszómával rendelkező nőknél, akiknél a színtévesztést hordozó kromoszómát a másik, egészséges X elnyomhatja, csak elenyészően ritkán fordul elő. Az XY kromoszómájú férfiaknál azonban erre nincs mód, így a deuteranomália a férfiak 5-6 százalékát érinti.

A Cambridge Egyetem és a Newcastle Upon Tyme Egyetem kutatói az érzékelt hullámhossz-eltolódás miatt feltételezték, hogy a khaki szín érzékelése is érintett. Színkártyákat készítettek, amelyeken összesen 15 khaki-árnyalat volt feltüntetve. A kártyákat normál színlátású, illetve zöldszín-tévesztő alanyoknak mutatták meg párosával, és megkérték őket, hogy értékeljék az árnyalatok közötti különbséget.

Míg az "egészségesek" egyáltalán nem tudták megkülönböztetni az árnyalatokat, a "színtévesztők" egy része mind a 15 árnyalatot felismerte. A feladatok megoldása pedig a színtévesztőknek fele annyi időt vett igénybe, mint a normál színlátásúaknak.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a deuteranomália azért maradhatott fenn, mert evolúciós előnnyel bírt. A színtévesztők valószínűleg könnyebben észrevették a fűben vagy a lombok között lévő, azokhoz hasonló színű, lehetséges táplálékot, mint társaik.
  • schrank
    szerinted mi az összefüggés egy forgalomirányító lámpa 3 színből áll és nem véletlenül kell orvosi vizsálaton a színtévesztést is ellenőrizni ha gépjárművezetői engedélyhez akarsz jutni
  • haxoror
    Színtévesztő vagy.
    Ha nem lennél az akkor látnád a számokat a "baboskönyvben"
    Alkalmatlan vagy.
  • I.C.ram
    Ha csak enyhe szintévesztésed van akkor el kell menni az üllői úti klinikákhoz, és ott megvizsgálnak egy speckó műszerrel. Ha nem kevered totálisan a pirosat a zölddel, akkor kapsz egy papírt, hogy szintévesztésed van, de ettől még lehet jogsid, max hivataásos vezető nem lehetsz pl mentő tűzoltóautó vezetője sem.
  • NeoMaN
    Nem a színeket nem látod....
  • ReTeK
    ebben mi az összefüggés ? vagy ez vicc lenne ?
  • Danee
  • ThisZip
    Nem tudom hány éves vagy, de általánosban meg most is gimiben vannak éves orvosi ellenőrzések. Ott szoktak lenni olyan feladatok, hogy ápolónő kinyit egy könyvet, amiben olyan képek vannak ahol sok színes pont között ki kell olvasni a számokat. Ilyenkor nem volt problémád?
  • cSuwwi
    én nem vagyok színtévesztő, de pl. a "baboskönyvet" nem tudom rendesen kivenni, jogsi előtt orvosi vizsgálatnál csak a doki jóindulatán (és a pénzemen) múlt hogy nem írt alkalmatlannak.
    de poén hogy a könyv végében nem számok hanem vonalak vannak amit végig kell mutatni, az megy, de a hülye számoknál hogy most 1 vagy 7, nem lehet kivenni, már alkalmatlan lehetsz :C
  • schrank
    ne űlj autóba
  • joebacsi
    első: cseréld le a logódat :)
  • haxoror
    Hát segíteni nem tudok sajnos de érdekelne hogy ez miért csak most derült ki?
  • Cat 02 #2
    nem látod a szineket vagy kevered őket ?
  • dzsuvajoe
    Színtévesztés: Elvileg a hibás X kromoszómák miatt a föld lakosságának kb 4 százalleka azaz kb 210 milla ember nem látja jól a szineket, es ez iszanyat nagy hatrany az elhelyezkedes szempontjabol!!! Enis egyike vagyok enek a pár szerencses embernek, es mar reg elhatarzotam h en elektronikus grafiku sleszek de nemregiben kiderült h szintevesztő vagyok... vki nem tud vmit mondani segiteni ezzel kapcsolatban??? bármi megtennéé....