• zzebi
    #47
    Csak erdekesseg keppen:

    Hallottatok az antropomorfikus elmeletrol? Ez nagyon durvan arrol szol, hogy mivel az univerzum, a galaxisok, a bolygok, az elet es az ember tul bonyolult ahhoz, hogy veletlenul letrejojjon a nagy bumm elotti nagy adag masszabol, ezert mar a legelejen ugy kellett rendezni a dolgokat (ertsd fizikai torvenyeket, konstansokat), hogy az vegul az emberiseg kifejlodesehez vezessen.

    Ezt tamasztjak ala azok a megfigyelesek, miszerint ha a termeszeti allandok (pl fenysebesseg, gravitacios konstans, elektron tomege, stb) akar csak egy egesz picit is masok lennenek, akkor az univerzumunk teljesen mashogy nezne most ki, vagy esetlen nem is letezhetne. Ez azt sugalja, hogy valaki ugyesen beallitotta ezeket a parametereket mielott az univerzumot elinditotta.

    Ennek az erdekes gondolatnak sok valtozata fejlodott ki. Nekem a legszimpatikusabb a "gyenge antropomorfikus elmelet". Ez azt mondja, hogy ahhoz, hogy az ember most a Foldon eljen es az univerzumrol gondolkodjon szuksegszeru volt, hogy a fizikai torvenyek igy alakuljanak. Maskepp fogalmazva, ha a fizikai torvenyek nem ilyenek lennenek, akkor nem gondolkodhatnank most rajtuk. Ez azt sugallja, hogy a vilagegyetem a mai formajaban veletlenul jott letre es igy mi szerencsesek vagyunk, hogy gondolkodhatunk ezen.

    Az elmelet tovabbi kovetkezmenye, hogy a szoros ok-okozati osszefuggesek miatt elvileg a sajat mikro vilagunk (ertsd a Fold) tanulmanyozasaval elvileg teljesen megerthetjuk a teljes univerzumot es tortenetet, mivel az emberiseg es az univerzumunk kolcsonosen meghatarozza egymas letezeset.