• BiroAndras
    #221
    "Teljesen igaz, feltéve ha a mikrohullámú háttérsugázás eredete az ősrobbanás."

    A WMAP eredményekből az ősrobbanástól függetlenül következik az univerzum lapossága.

    "Van monnyuk 10 tény ami kapcsolatban áll az ősrobbanással, ebből 5 valószínűsíti az ősrobbanást, a másik 5-öt meg úgy magyarázzák hogy ne mondjon ellent neki."

    Konkrétan milyen másik 5-re gondolsz?

    "Ha a cikk szerint a mikrohullámú háttérsugárzás nem olyan mint, amilyennek lennie kéne, akkor az eredete sem biztos."

    Sokkal valószínűbb, hogy más magyarázat van az árnyékok hiányára, mert egyébként csomó tulajdonságában pontosan illeszkedik az ősrobbanáshoz.
    Azt is jó lenne tudni, hogy a térben hogyan helyezkednek el az árnyékoló és a nem árnyékoló halmazok. Ha van valami térbeli függés (pl. csak a közelebbiek árnyékolnak), akkor nagyobb az esélye, hogy valami gubanc van az ősrobbanással.
    Ha viszont véletlenszerűen helyezkednek el, akkor sokkal valószínűbb, hogy valami eddig ismeretlen jelenséggel van dolgunk, vagy cask nem gondoltunk valamilyen hatásra.

    "A CBM térkép jelenlegi állapota nem jelenti autómatikusan a sima geometriájú univerzumot, csak ha feltételezzük a felfúvódást, a sötét, energiát és a sötét anyagot."

    Nem. Elég azt feltételezni, hogy elég régi, és távoli az eredete.

    "Azon kívül a geometria egy dolog, a topológia meg egy másik, márpedig a CBM-térképeak van egy quadropol karakterisztikája, ami egy sima gömbszimmetrikus topológiánál bonyolultabra utalhat."

    Ezt még vizsgálják.

    Mint már mondtam, ha feltesszük, hogy a kozmikus háttérsugárzás eredete nem az ősrobbanás, akkor bajban vagyunk. Nem ismerünk más lehetséges eredetet, és nem tudjuk magyarázni a homogenitását, és az attól való picike eltéréseket, és egyáltalán semmilyen tulajdonságát.
    Ráadásul ettől még az ősrobbanás maga nem cáfolódik meg, bár elveszti a mellette szóló legerősebb bizonyítékot.