• irkab1rka
  #189
  "Hogy lehet, hogy a fénysebességgel haladó sugárzás mögötte jár az anyagnak?"

  Na akkor nézz utána annak, hogy mekkora a fény sebessége, és ez mitől függ, olvass utána a boise(?)-einstein kondenzátumnak (vagy booze?)

  Pex, Kornan: több ilyen fórumozót

  Nexus6: helyesen: közel fénysebességgel. És ha nem tudod mi a regresziós hipnózis, akkor: google.com, osztán osszad az észtet, lyó? :)))
  A big bang meg egy elmélet. Minden elmélet addig él, amig önellentmondásba nem keveredik, vagy az újabb mérési adatokat már nem képes megmagyarázni ÉS van új a mérésekkel és az elvi feltételezésekkel jobban passzoló elmélet.

  "qwantummező" EZ JÓÓÓ :) Rolika, a mai napomat is bearanyoztad (tegnap átsiklottam felette). Keep up the good work buddy.

  Nanana: 'Van egy tétel, Occam Borotvája: "Ha egy jelenségre két magyarázat lehetséges, akkor az egyszerűbb magyarázatot fogadjuk el."'
  Neked csak anyit: a világot isten teremtette, mert ennél egyszerűbb magyarázat nincs. Soha többet nem kell olvasnod se írnod, csak fizesd az egyházi adót, és gyónjál rendszeresen.

  Brueni: "van egy olyan elmélet, hogy nagy zutty...és ez így megy a végtelenségig." Aha. Igaz ez ellentmond a termodinamika egyik főtételének, de sebaj. Tegyük fel, hogy a mostani szabályok időben és vagy térben lokálisak, azaz csak a mérési tartományban értelmezhetőek, azon túl nem. Egyszerűsítve: amit látok (mérek) az van, a többin meg ne spekuláljunk, mert nem mérhetem, tehát nincs is. Ajánlom a keresést a szubjektiv idealizmus/the matrix iránáyban. :) Na jó, keress rá inkább a hawkins sugárzásra (feketelyukak robbanása helyett párolgás)

  Alexandrovich: Minden létező az alacsonyabb energiaállapot felé törekszik. Ha nem közölsz energiát, akkor lead (általában alacsony hullámhosszon, mivel a rövid hullámhosszon könnyebb leadni). A jég esete elég egyszerű, ha nem celziuszban, hanem kelvinben gondolkodsz. Van egy szobád 273+30K hőmérsékleten, és egy olvadó jégkockád 273K-en. Amig olvad a jégkocka, addig hőt kap a szobától, tehát annak hőmérsékletét csökkenti (hőt von el a szobától). Ha megfagy, akkor minden pont fordítva, tehát hőt közöl a szobával. Eddig gondolom tiszta.
  Ha egy pumpával (lassan, hogy ne a súrlódás legyen a fő tényező) összenyomod a levegőt, akkor felmelegszik a levegő. Ezzel ellenben ha egy gáz térfogatát növeled, akkor a hőmérséklete (és nyomása) csökken. Ha a világegyetem tágul, akkor térfogata (mihez képest persze) nő, tehát hőmérséklete csökken. A többit már összerakod magadtól :)
  Persze ez cak egy elmélet, minthogy Mózes megnyitotta a vörös tengert, csak ezt mondjuk mérni is tudjuk :DD

  Dyra: "Na szóval a fekete lyuk igazából olyasmi lehet, mint egy feneketlen kút, szerintem egészen biztosra mondom: nincs mérete és térfogata".
  google, eseményhorizont. Ja, és isten nem osztott nullával, bár kockázik ;)

  HumanEmber41st (most már 43rd? :) ez új volt, teccik :))