The Hobbit
-
Kheled #399 Nem rég megnéztem én is IMAX 3D-be. Ez volt az első IMAX-os élményem, de 3D-ből már a sokadik. Nos csalódtam az IMAX-ban, nagyon sokszor homályos volt a kép és sötét. 2D-be érdemes megnézni, mert sokkal több részletet mutat és tisztábban, amit a 3D ugymond elhomályosított. Nos a filmről vegyes érzelmek születtek nálam, leginkább a negatívum abból telt hogy a 20perc reklám után +10 percig beadtak egy filmet! Senkise tudta mivan, én meg annyira felhúztam magam, hogy körbe kérdezgettem, és egy ott dolgozó mondta hogy reklám.. Ez az egész film nézésemet megalapozta azzal, hogy felhúzott és még most is dühít egy picit. AMikor vége volt a filmnek 6/10-et adtam, ahoz képest hogy hatalmas Tolkien fan vagyok. De hazafele átértékeltem a filmet és kivettem a 3D dolgokat és így megkapja a 9/10-et. Pár gondolatot leírnék:
>Spoiler!<
- Zene: Egyértelműen 10pontos, bár sokszor nem nagyon lehetett hallani, mert egyéb zajok is mentek közbe, pl ordítás,vagy valami összedölt,leomlott stb. De ha a soundtrackot nézem külön akkor kiváló.
- Tájak: Lenyűgöző! Ha lenne pénzem tuti kiköltöznék Új-Zélandra. Nem véletlenül kapta meg azt a jelzőt, hogy "a Föld paradicsoma".Csodás.
- Nagyon sok tárgy,helyszin, híres személyek kerültek bemutatásra.
- Láthattunk egy igazi Törp Birodalmat! Erebort. (bár 3D-ben ez se látszott nagyon)
- Szinkron: A hangok egész tűrhetőek voltak, egy kettő mellékszereplőnek volt furcsa és nemtetsző, de akik több mondatot is mondtak,nem csak 1-2-t, azoknak egész jó volt. (egyedül a misty-s dalt nem kellett volna lefordítani, mert magyarul nem igen jött ki a dallam,mert 1 szót kellett más hangsúlyban elválasztani, fura volt és amikor több törpnek kellett volna énekelni kórusba, nos ez nem érződött, ugyanugy mintha 1 törp énekelt volna.)A több jó volt.
- Radagast: Vele semmi bajom nemvolt, sőt! Egyik kedvenc jelenetem mikor elcsalja a wargokat a nyúl szánjával, az ottani dob szólók és a látvány, hát az fantasztikus volt. ÉS nem is volt olyan nagyon zakkant, párszor fura képet vágott,de semmi gond nemvolt vele.(kivéve a madárszaros haját,de azt képzeltem, hogy az nem az)
- CGI: A trollok nekem nagyon bejöttek, ahogy vitte a lovakat a karjai alatt és döntötte ki a fákat, az látványos volt! Kicsit tényleg a beszédük meg a viselkedésük övön aluli, de könyvbe is ilyen lomhák és buták voltak.
Azog, nos igen. Nem lett a kedvenc ork sokaknak, nekem se. Igazából amikor láttam, olyan volt mintha egy Na'vi-t látnék az Avatarból, csak nem kékbe. A bőre is olyan műanyagnak tűnt, de ahogy hallottam, a későbbi részekbe jobban ki lesz dolgozva. A gyűrűk urában megszokott orkok is mások voltak, róluk meg az Urgalok jutottak eszembe az Eragonból. Koboldook meg inkább aranyosak, mint hogy rémísztőek, túl puhák voltak. Róluk is kiderült, hogy a 12-es karika miatt volt minden ilyen "vértelen". Kobold király undorító, de jófej:P
- Kő óriások: tudom benne vannak a sztoriba, de nem tetszettek, igaz kőből vannak, de valahogy máshogy képzeltem el őket.
- Gollum: Sokan dícsérik Gollumot, nem akarok rossz szót mondani rá,de párszor volt olyan arc kifejézse ami gyengébb volt és nem illett oda.Másik percbe meg nagyon élethű volt. Bilbo és Gollum jelenete jó volt, még elnéztem volna:)
- Tanács: Nekem az a jelent is tetszett, jó volt látni a régi arcokat, Galadriel fennségesen nézett ki, igazi úrnő.
- Másik kedvenc jelenetem a vége volt, mikor a sasok kimentették őket, amikor meghallom a Sasok hangját, ah.. imádom:) Olyan erőt és szabadságot adó érzés, csak kár hogy nem beszéltek.
- Ami még nem tetszett az az, hogy volt 1-2 reakció vagy megszólalás ami nem illett bele a világba és kiábrándított.
>Spoiler!<
Lehetne még részletesebben kitárgyalni a dolgokat, de nem kell. Meg kell nézni és mindeki eldönti, milyen is volt számára. Összeségébe, ha a könyvhöz hasonlítjuk remek volt, tolkien fanként 10/10 vagyis nekem 9/10. Hétköznapi külsős szemmel nézve 7/10 a kaland miatt. Mindenkinek ajánlom és ha lehet 2D-be nézzétek vagy HFR amire azt mondják hogy mégis csak bejövős.
Ui: Hazafele hallottam a rádióba hogy a szülők csak fokozott óvatosággal vigyék el a gyerekeket a hobbitra,mert hiába 12es karikás, a filmbe durva jelenetek vannak. Egy 3D-s Horror film, 1D-s mondandóval. :P Jót röhögtem ezen.