• BiroAndras
    "Ezt most tök feleslegesen írtad le, mivel ha nem így gondolnád, egy véleményen lennénk.."

Figyelj jobban. Nem azt mondom, hogy tévedsz, hanem hogy alapvetően rossz irányból közelíted meg a problémát (ez sokkal erősebb mondás). Te érzelmi alapon állsz hozzá, míg én (és még sokanmások) objektíven próbálunk.

"Naná: elhitetjük magunkkal, hogy a legfontosabb döntéseink is valódi önmagunktól függetlenek, mivel valódi önmagunk nincs is, az egész neuronok játéka... Mi ez, ha nem a legjobb kibúvó?"

Nem értem. Miért ne lenne valódi önmagam? Én legjobb tudomásom szerint létezem. Hogy ez most lélektől vagy neuronoktól van, az ebből a szempontból másodlagos.
    És nem értem miért jelentene kibúvót. Mindegy milyen úton jutok egy döntésre, a következmények nem változnak. Ha kiugrom az ablakon, akkor matrica lesz belőlem a betonon attól függetlenül, hogy van-e lelkem, vagy sem.
    Másfelől ott van a lelkiismeret nevű dolog. Ilyen vagy van az embernek vagy ninsc. Ha van, akkor tök mindegy, hogy lélekből vagy neuronokból van. Ha meg nincs, akkor csak egyéni ízlés kérdése, hogy milyen kifogást talál a cselekedeteihez.
    És megint csak azt tudom mondani, hogy ha vannak is ilyen emberek, az tökéletesen érdektelen abból a szempontból, hogy valójában van-e lélek.

"Éppenséggel a vallásban ilyen téren túl is dimenzionálják a felelősséget, örökre szóló következményekkel (pokol vs. menny), stb."

Ottan van az a bűnbocsánat nevű dolog is.

"Még több tanulás után meg kezdi látni az ember, mi is egyátalán az, hogy lélek."

Ha rossz felé térül el az ember akkor igen. Objektíven szemlélve a lélek hasonló az összes többi természetfeletti dologhoz. Elsősorban érzelmi alapon hisz benne az ember, mert bizonyíték nincs semmi rá, viszont ellene van millió.
    Ha emlékszel még erre a kísérletre, szerintem mindennél jobban mutatja, hogy milyen gondok vannak a lélek fogalmával.

"Nem is érted, de azért máris elvetőleges véleményt mondasz?"

Megint nem válaszoltál. Egyébként csak azt nem értem, amiről te beszélsz, egyébként elég jól megvagyok, szóval teljes "lelki" :) nyugalommal mondok véleményt.