Mit érdemes - mihez? :)
  • pingex
    #209
    Szia!
    Megnéztem, egy 60/700-as lencsés távcső az, ha minden igaz.
    Elsősorban amit tudni kell hogy a távcső fényereje a fókusztáv és a gyűjtőlencse átmérője hányadosa, ebben az esetben 700/60 vagyis F11.6-os. Ezzel a fényerővel leginkább csak a fényesebb égitesteket tudod majd megfigyelni, konkrétan a Holdat,Vénuszt,Marsot,Jupitert,Szaturnuszt. (Uránuszt,Neptunuszt és a Merkúrt is de ezek élvezhetetlenek lennének.)
    Ahhoz hogy ezeket észleld hozzájárul a viszonylag nagy fókusztáv is, így egy kezdő távcsőhöz képest is eléggé rá tudsz közelíteni.

    A nagyítás mértékét a fókusztáv és a behelyezett okulár fókuszának hányadosa adja meg. Vagyis ha a 20mm-es okulárt helyezed a távcsőbe akkor 700/20=35x-ös fókuszt kapsz. Ha a 10mm-est akkor 700/10 vagyis 70x-es nagyítás. A fókusztáv megnyújtó lencsékkel még tovább növelheted a nagyítást, a megadott értékkel, tehát ha a 35x-ös nagyításhoz használod az 1,5x-t akkor 52,5x-ös nagyításod lesz. Fontos hogy a legkisebb okulárt ne használd a 2x-es Barlow lencsével (ez is az egyik fókusztáv nyújtó) mivel a távcsöved átmérője csak 60mm. Ha tökéletes légköri viszonyok lennének akkor is csak az átmérő kétszeresét nagyíthatnád (120-szorost),de mivel ez sose áll fenn, legfeljebb a 105x-ös (10mm+1,5x) nagyítást ajánlom. E fölött már a kép egyre elmosódottabbá, életlenebbé válik.

    A távcsővel úgy érdemes észlelni, hogy először megkeresed az égen a kívánt égitestet pl. Hold. Körülbelül beirányítod abba az irányba, majd a kis, keresőtávcsőben (amit érdemes előre egy mozdulatlan földi célponton összekalibrálni a főtávcsővel) megkeresed, és a hajszálkereszt közepére állítod. Ekkor már a nagy távcsőbe belenézve is teljes pompájában megnézheted. Érdemes mindig a kisebb nagyítással kezdeni.

    Hogy tudd mit és hol kell keresni (azért a holdat meg lehet találni szabad szemel is ) .itt egy ingyenes szoftver amivel megnézheted, hogy mit mikor és hol találsz az égen. Mobil verziója is van, azzal könnyebb operálni este a kertben.

    Mivel egy lencsés távcső és a végén kell belenézni, eléggé kényelmetlen helyzeteket eredményezhet. Ha nem adtak hozzá úgynevezett "zenittükröt" érdemes lehet beszerezni egyet. Ez annyit csinál hogy a távcső és az okulár közé helyezve 90 fokkal eltéríti a fényt így nem muszáj a távcsőbe "egyenesen" belenézni.

    Mivel már rég írtad,gondolom azóta sok mindenre rájöttél, de hátha ebből is tanultál valami újat.