Mit érdemes - mihez? :)
  • ZilogR
    #191
    Ezzel egyetértek!

    A 10x50 általában a felső határ, amit én mondanék a "klasszikus" binoklik között. A 7x50 nagyon jó, hatalmas látómező (olyan 7 fok körül), de kicsit nagy a kilépő pupilla átmérő, ami azt jelenti, hogy a szürkületben/nappal a te pupillád nincs akkorára kitágulva, hogy a távcső "által létrehozott" képet hasznosítsd. A 7x50-es távcsövek nagy látómezeje a széleken tipikusan életlen(ebb) és színi hiba is jelentős(ebb).

    A 10x50 éppen jó, kicsit kicsi a látómező (olyan 2 fokra emlékszem én, ami már jelentős eltérés). Biztosabb kéz kell hozzá.

    Én javasolnám a kicsit nagyobb objektív átmérőt és egy egylábú teleszkópos fotóállványt hozzá (csavarral rögzíthető távcsőre gondolok). Olyan 20x60 vagy 20x80-at választanék én, ha lenne rá keretem. Vagy: 20x60, 20x80 de MONOkulár.

    Ha a fenti binoklikból kellene választani 10x50, de jó minőségű optika.

    Legyen olyan rajta, hogy szemüveggel is lehessen használni (az objektív mögött távolabb lehessen látni a teljes látómezőt).
    Legyenek gumi szemkagylók, hogy ne koccanjon ha szemüveges ember néz bele és ha nem szemüveges, akkor ne fagyjon hozzá a szemhéjad :)
    Koccanás: ha tényleg vadakat akarsz nézni, a gumírozott ház külön jó. Ha a fémház odakoccan valahová, a fél erdő elszalad és a kezedhez sem ragad oda ha hideg van.

    Jó, ha a "kezelő felületek" kézre állnak, azaz ha két marokra fogod, az élesség állító csavar éppen jól tekergethető legyen.
    Az is jó, ha a két szem különbségének beállításakor a külön forgatható okulárnál van egy skála, amit megjegyzel, mire állítottad, amikor a te szemedhez belövöd a távcsövet és így gyorsan lehet visszaállítani ha valaki más a saját szeméhez beállította. (Mert binokulárokat úgy kell beállítani, hogy először a szemtávolságot állítod be, azután jobb szemed becsukod, a balt egy messze levő tárgyon élesre állítod a középen levő csavarral, utána bal szem becsuk és a jobboldali távcsőben a OKULÁR csavarásával állítod élesre ugyanazt a tárgyat. Ha ez megvan, akkor két szemmel belenézve esetleg lehet kicsit állítgatni, de a távcső be van állítva a te szemedhez. Bárki más használja, ezt meg kell csinálnia, különben nem fog teljes látómezőt és éles sztereo képet kapni.)