Black Mesa: Source
-
Zero 7th #732 Eltelik az idő vele, nem? Te is írtál a semmiről egy fél oldalt. :P
Igen, én is játszottam amikor új volt, tetszett is nagyon. Meg előtte játszottam a Quake2vel, az is tetszett nagyon. Meg előtte a Doom is. Meg azelőtt a Wolfenstein. Valamiért ti a HLt kiemelitek a sorból és az egekig magasztaljátok, pedig csak egy jó játék a sorban.
CS dettó. Kb '99 nyarától kb 2000 végéig játszottam, és elég lett. Jött a Battlefield, az nagyságrendekkel volt jobb játék, soha többet nem CSéztem utána. Amit a CSé érdemének tartok, hogy rengeteg olyan embert is behúzott, akik előtte sem, utána sem játszottak számítógépes játékokkal, főleg nem multiban.
TE nem fogsz nosztalgiával gondolni a Crysisra, ez totál teljesen egyértelmű. Akinek meg a Crysis volt gyerekkora játéka, az meg az után fog vágyakozni, úgy, mint ahogy te a HL után.
És de bizony, pontosan ez a vita tárgya, és kibaszottul nem tény, hanem vélemény, szubjektív, a tiéd. Amivel nem teljesen értek egyet. Azt nem vitatom, hogy a HL jó játék volt. Azt vitatom, hogy se előtte, se utána ne lett volna hasonlóan jó, hasonlóan korszakalkotó. PÉLDÁUL a Crysis, amit valami iszonyatmód lehúztok minden érdeme ellenére. És miért? Mert nem Half-Life?
A Morrowind a sorozat harmadik része. Előtte is, utána is, gyakorlatilag MINDIG meghatározó tényezője volt az RPGknek a hatalmas világ. Egyáltalán nem a Morrowind hozta be ezt a divatot, amióta RPGk léteznek, ez a divat. A Morrowind egyetlen dologban tudott többet, mint az elődjei, és az a grafika. Semmi más. Igen, lehet, hogy sokkal sikeresebb volt, mint az Arena vagy a Daggerfall. Az Oblivion meg még sikeresebb lett, a Skyrim meg még annál is sikeresebb. Szimplán azért, mert egyre több a számítógépes játékkal játszó ember a világban. Törvényszerű.
És valójában erről szól ez a beszélgetés itt: Hogy rendben, van kedvencetek. Nyilván nekem is van. Mindenkinek van. Viszont rábökni egy játékra, hogy ez márpedig különleges, CSAK azért mert nekem a kedvencem, aztán gyártani a fikciókat köré (lásd előző bekezdés), az már kicsit szánalmas, és számomra nehezen elfogadható.
Még mindig nem arról van szó, hogy a Crysist védem, hanem inkább ezt a HL-istenítést támadom. Én is többtucat Crysist végigjátszottam. Meg a Half-Life idejében már többtucat Half-Life-ot. Mégis igyekszem objektíven szemlélni a dolgokat. A Crysis csak azért jó példa, mert objektíve minden tekintetben jobb, mint a HL, mégis lehúzzátok. És ahogy látom, CSAK azért, mert már öregek vagytok hozzá, hogy lelkesedjetek egy új játékért, elvesztek a nosztalgiában.
Borítékolom, hogy a Black Mesara az lesz az első reakció, hogy "Az eredeti jobb volt".