• BiroAndras
    "hanem az hogy gyökereitől egy logikusabb és rugalmasabb rendszert kapsz"

Nekem a win elég logikus és rugalmas. Persze ha végtelen szabadidővel rendelkeznék, akkor biztos jobban járnék egy saját linux disztribbel, esetleg saját kernellel. De nekem már sose lesz ennyi időm, vagy ha mégis, értelmesebb dolgokra fordítom. Már nem érzem magamban a késztetést, hogy mindent átbuheráljak. Csak ha valami nem működik.

"Egy mai distro-t mndenféle előképzés nélkül feltud rakni akár egy titkárnő is, és az irodai munkára rögtön tökéletesen tudja használni."

Ha ma kezdenék ismerkedni az informatikával, biztosan linuxot használnék. De amikor kezdtem még nem létezett. Ma meg már a win eleget tud ahhoz, hogy ne érje meg váltani. Nekem nem kínál olyan pluszt a linux, ami miatt megérné az átállással járó macera. És persze a win-től nem is szabadulhatnék, hiszen win-re kell fejleszteni, ha az ember pénzt akar keresni.

"Érdekes, hogy aki életében nem hazsnált még kompjutert az a linuxal hamarabbb megbarátkozik mint egy Win-el"

Ebben azért kételkedem.

"Vagyis az elején viszonylag sokat kell vele piszmognod hogy úgy működjön ahogy te akarod"

A win-t meg felrakom, és megy. Nem kell vele piszmogni.

"-úgy működik ahogy te akarod =)"

Nwkem nincs bajom a windows működésével sem. Régen a 9x-ek idejében sok gond volt vele, de rohamosan javul.

"-eközben tanulsz is és nem Win-crackvadász kalandokkal gazgadogsz hanem hasznosítható informatikai alaptudással"

Én elég sok "hasznosítható informatikai alaptudást" szereztem win-en is. Nem értem, hogy ebben mit számít az OS.

"-körülbelül 3-4 nap alatt megvagy vele"

A win install+beállítgatás csak pár óra.

"és utána a büdös édeletbe nem kell többet foglalkoznod vele"

A win-nel sem.

"nem fog fagyni"

Nekem nem fagy.

"nem fogja felenni idővel a memóriát"

A win nem eszi a memóriát, csak a szar 3rd party cuccok. Van egy XP-s szerverem, ami vígan elmegy hónapokig anélkül, hogy a szabad memória egy picit is fogyna (csak áramszünet meg ilyenek miatt szoktam újranidítani).

"nem száll el uj progrmafrissítéstől.."

Az XP sem. Ha agyonszemeteled a registry-t, akkor esetleg lelassul, de ez is orvosolható.

"ha akarod..mert ha nem akarsz linuxot akkor semmi értelme"

Pont ez a lényeg. Nincs kifogásom a linux ellen (régebben fontolgattam is az átállást, de az XP lebeszélt róla), de a win ellen sem, így egyszerűen azt használom, amelyiket megszoktam. Ráadásul mivel a win ilyen elterjedt, úgysem tudok tőle megszabadulni.