• halgatyó
    #46
    Ami pedig a "falansztert" illeti: én például jelentkeznék egy ilyen Földönkívüli kolóniába, ha most meghirdetnék. És még sokan vannak szerintem, akik ugyanígy tennének.

    Nem vagyunk egyformák, és ez szerintem nem baj. Van, akinek a "természet" létfonotsságú, anélkül lassan kedélybeteggé válik, elsorvad. A másik ember viszont vígan elvan a "természet" nélkül, nem hiányoznak neki a szúnyogok, a sár, a kutyaugatás éjszaka, a kullancsok az erdőben, vagy hogy kissé távolabb menjek: a krokodilok a folyóban, a bilharzia és egyéb ocsmányságok a tavakban, az álomkór és a malária, stb.)

    Énszerintem a Föld kellemesebbé tétele pont a természetvédők legnagyobb ellenkezését váltaná ki. Viszont Föld egy kis részénél többet nem tarthat meg az emberiség eredeti, vad állapotában, különben tényleg a létszámot kellene korlátozni.

    Az pedig, hogy az emberiség visszatérjen a korábbi korszkok technikai színvonalára, kivitelezhetetlen és felesleges. Nem szabad elfelejteni, hogy a Földközi tenger hatalmas erdőségeit a középkorban tüntették el (építkezések, hajóépítés, tüzelés) a Brit szigetek erdei a vaskohászatnak estek áldozatul, de a 2000 évvel ezelőtt élt görögök is (kényszerűségből) igencsak megritkították az élővilágot.

    Azt sem szabad elfelejteni, hogy a korábbi korszakokban az emberiség túlszaporodását főleg 3 dolog korlátozta: az éhínségek, a járványok és a háborúk. Azok részéről, akik gyakran felszólalnak a "természet" védelmében és az emberi tevékenység ellenében, nos az ő részükről még nem olvastam működő társadalommodellt, amely technika nélkül és túlszaporodás nélkül elviselhető életlehetőséget adna az öregeknek, illetve a túlszaporodást a fenti 3 korlátozó tényező nélkül is meg tudja oldani.

    És még számos más probléma is van, amit meg kell(ene) oldani egy hosszú távon működőképes társadalom biztosítására. Nem mintha a jelenlegi rendszer az lenne, de szerintem csíráiban hordozza egy hosszútávon működő társadalom-gazdaság elemeit. (atomenergia, 100% recycling, öregedési-degenerációs folyamatok "gyógyítása", genetikai gyengülés megállítása és később visszafordítása, stb.-- mindezt az technikai civilizáció képes biztosítani)