• dez
    Sok "műsoros VHS" kazetta nagyon tré minőségben lett másolva, főleg itthon! A videotékás kazetták 95%-a is ilyen volt. Az is egy dolog, hogy a többszörös másolással pluszban drasztikusan romlott a minőség. De nekem pl. volt igen jó minőségű külföldi kazettám. Tévéből is szoktam felvenni (családi használatra), az is egész jó - sokkal jobb, mint szerintem hiszed. (Persze az sem mindegy, milyen a videomagnó.) Ezekhez képest nem olyan hű de nagy ez az ugrás.

(BTW, téves adatok szoktak előkerülni a VHS felbontásáról. Most nem mennék bele, mit értenek félre egyesek. Nos normális esetben a felbontása nagyjából 600x576 körül van. Rosszabb esetben a vízszintes bontás romlik. A DVD-é 720x576.)

Ugyanakkor a DVD-t nem nevezném tökéletesnek. Persze jobb, mint a VHS, de a tökéletestől messze van. Egy méretes, HD-s megjelenítőn bizony a DVD sem nyújt éppen "tökéletes" látványt. Részben a kis felbontás, részben a tömörítés miatt.

(Mivel videostúdiókban is dolgoztam, volt szerencsém látni tömörítettlen forrás-anyagokat, és hát a belőlük készült DVD a nem túl magas bitrátás mpeg2-jével eleve eltávolította a "tökéletestől", még SD bontásban is.)

A HD-s cuccoknak nem csak 5x nagyobb felbontása lesz, hanem a jóval nagyobb bitrátához társuló h.264/VC-1 kódolás által még szebb a kép.