• Morden23
    Már ne haragudj, Stormreaver, de sem én, sem Asimov nem a "keresztényeket", vagy a "hívőket" kategorizálta, hanem azokat, akikről a #270-es kommentben írtam. Senki nem vitatja el a morális értékrendek kialakításának pozitív hatásait, de az emberi behülyítés az nem tartozik a vallásosság érdemei közé.

És nem azt írtam, hogy aki Istenben hisz, az idióta, vagy "nem küzdötte le az esszenciális emberi ostobaságát", hanem azt, hogy akinek ez egy vaskalapot és egy szemellenzőt generál, és innentől fogva az egyetlen érve a világ felé a saját vallásának dogmatikája, és egy teológiai elmélet égisze alatt képes egyöntetűen elutasítani (mereven és véglegesen) minden létező más elméletet, értékrendet, kultúrát, vallást.

Példának okáért a tudósok sem feltétlenül ateisták. Ha elhiszem azt, hogy Isten teremtette az embert, akkor azt is el kell hinnem, hogy ugyanez az Isten azért teremtett a koponyádba AGYAT, hogy használd. És a "vérestorkúak" éppen ez ellen látszanak küzdeni nagyon sok esetben.

Egy szó, mint száz, a kommentemre hatványozottan igaz, hogy "akinek nem inge, ne vegye magára".