• Stormreaver
    #216
    A vallást mint olyat (átfogó, általánosító értelemben) támadni szerintem ostobaság.
    Merthát Kik azok az "ők"? Tudom, hogy van olyan hogy ők, akik szembe állítják a tudományt az istennel, de errefelé ez már vagy 150 éve nem annyira jellemző a nagyobb vallásokra. Ezt most csak azért mondom neked, mert speciel a hazai történelmi felekezetek egyházi iskoláiban éppúgy tanítják biológia órán az evolúciót, mint máshol. Én időnként eljárok templomba és még soha, egyetlen papot sem hallottam mondjuk az evolúció ellen prédikálni. Nem ezzel foglalkoznak. (Én is tudom, hogy vannak helyek/felekezetek, ahol igen - nem feltétlen azokhoz érdemes eljárni...)

    Egyszerűen csak arról van szó, hogy a tudomány a természeti jelenségek, törvényszerűségek megismerésére koncentrál, a vallás pedig -normális esetben- erkölcsi, világnézeti, etikai értékrendszert állít fel a hívők számára (ezzel ugye NEM foglalkozik a tudomány és nem is kell hogy foglalkozzon), másfelől próbál választ adni a végső MIÉRT-re. Természetesen nem racionális úton bizonyított választ, amilyent meggyőződésem szerint soha senki és semmi - így a tudomány sem- fog tudni szolgáltatni. Hívőként erre azt mondom azért, mert a kérdésre adható válasz szükségszerűen túlmutat a racionális - tehát megismerhető, felfogható- ok-okozati következtetési láncolaton (amelyben egy okozatot MINDIG megelőz egy OK és amire ugye az egész tudásunk, tudományunk épül). Szerintem tehát a válasz csak "valami" olyasmi lehet, ami a megismerhető természeten kívül esik, ill. azon túl mutat. A nem hívő válasza (t.i. hogy nincs is végső ok), szerintem semmivel sem jobb vagy rosszabb az enyémtől - racionalitás tekintetében sem. Végsősoron tehát mindkét válasz (van ok vagy sem) hit kérdése ;)

    A vallásoknál tehát ebben a kérdésben hitről (és nem racionalitásról) van szó. Azt pedig eldöntheti egy ember, hogy az ő értékrendjében a hit és a racionalitás egyenrangú, egymás mellett létező, egymást kiegészítő dolgok e (szerintem ők a normális hívők), vagy pedig kizárólagosan csak a hitre (vallási fanatikusok), netán kizárólag csak a racionalitásra hagyatkoznak (fenti okfejtésem eredményeképpen magam úgy gondolom, ilyenek valójában nem is léteznek, mert mindenki hisz valamiben, csak legfeljebb ez nem tudatosul nála, nem foglalkozik vele).