POLITIKA MENTES TOPIK. KIZÁRÓLAG ÁLLAMHÁZTARTÁSRÓL LEHET BESZÉLGETNI, PÁRTFÜGGETLENÜL.

AKI USZíT, FIKÁZ, POLITIZÁL, AZ 1 HÉT PIHENŐRE MEGY EGYBŐL.
  • Tusy
    #263
    1. Vagy: Fogja magát, és amit eddig a kezébe adott a munkásnak a minimálbéren felül...
    - hol élsz te? Bp?
    - Kaposváron a helyzet az, hogy alkalmazott be van jelentve (jó esetben) minimálbérre, és dolgozhat érte 8-10-12 órát. Vagy be van jelentve 4 órára (esetleg 6-ra) és dolgozhat érte 8-10 órát, és nem kap minimálbért se
    - akiknek több alkalmazottjuk van azok nagy részét 3 havonta lecserélik, ugyanis munkalehetőség nincs, munkanélküli viszont igen
    - könyvelőnél voltam egy darabig, az ügyfeleinek egy része (10%) kényszervállalkozás akiknek mér rég meg kellett volna szűnniük de apeh még mindig hagyja őket mert ezt tartja kevésbé rossznak. Ettől függetlenül a könyvelő szerint ügyfeleinek harmada idén meg fog szűnni (konkrétan az alkalmazottak után fizetendő összegek miatt)
    - feleségem és én közalkalmazottak vagyunk, amikor a minisztériumban létszámleépítés van akkor is tőlünk küldenek el embert (most meg kapjuk majd a bérszámstoppot is) ketten (családi pótlékkal) kapunk kb. 180e Ft-ot ebből eddig 70e volt rezsi a többiből meg éljünk meg a 2 gyerekünkkel (ez nem panasz, hanem egyszerű tény akart lenni). Viszont idén talán nem kell kölcsön kérnünk, hogy gyerekeink elkezdhessék az általános iskolát (könyv + füzet + ruha)

    - nem vagyok közgazdász, nem ismerem pontosan a helyzetet sem így esélyem sincs megfelelő megoldást javasolni, viszont szvsz ennek nem is az én dolgomnak kellene lenni hanem a vezetőknek (meg a segítőiknek akik között remélem vannak közgaszdászok is)

    mégis mi kellene?
    - munkalehetőség biztosítása (sztem nem lehet mindenki vállalkozó meg 'manager')
    - az önkormányzatoknak nem csak a költségvetés meghatározása hanem a pénz biztosítása se lenne rossz

    - Mo. tudtommal mezőgazdaságban lenne otthon, esetleg hagyni kellene abban érvényesülni
    -- ez helyett kivágják (vagy csak hagyják veszni) a gyümölcsösöket (almát nem tudják eladni vagy csak nincs pénz vegyszerre permetezéshez)
    -- nem művelik a földet (mert nincs 40ha földje, hogy érdemes legyen nekiállni) vagy csak egyszerűen nem tudja eladni a terményt
    -- állatokat sem feltétlen érdemes 'termelni'
    -- stb.
    (most lehet jönni azzal, hogy GDP nagyját azt Bp. 'termeli', de ezzel talán lehetne néhány munkahelyet is biztosítani)

    EU-nak persze piac kell, nem termelő...

    (ezert.hu-t még nem néztem, de a Bokros csomagnál még elhittem, hogy majd jobb lesz nekünk de ezt sem akkor sem azóta nem érzem, mivel márol holnapra élünk így a nehezen mozdulok más helyre, valamint kissé harapós vagyok az "akinek nem tetszik elmehet" dumára is - család, ház rokonok szevasztok, irány egy szép új világ... és tessék mondani ott mitől lesz jobb? Azt sem látom, hogy gyermekeimnek magyarországon mitől lesz majd jobb, majd ha tanultak eleget mehetnek külföldre :( )