szivar#144
Akkor példának felhoznám a busmanokat vagy a külömböző pásztorkodással foglalkozó népeket, esetleg az ősi indián kultúrákat. Nem kellett egész nap élelemkereséssel foglalkozniuk, mert vagy volt vagy nem. Ha volt, akkor rengeteg volt, ha nem volt annyi, akkor mindenki kaját keresett, ezzel el is telt az egész nap, szex az ritkán, ez visszafogta a szaporulatot. Esetleg ha huzamosabb ideig nem volt élelem, akkor kihalt az egész közösség, vagy pedig költözködtek.
Ma már egy kicsit macerásabb lenne a dolog, mert minden földszeletet valaki a magáénak érez, tehát tőle 'lopnád' a vadakat, bogyókat, stb. Ezenkívül ezen növények, állatok élettere beszűkült, így egy kicsit kevesebb lelhető fel belőlük mint párszáz (párezer) évvel ezelőtt.
Rosszul fogalmaztam. Tecnológiai robbanást szerettem volna írni, de a jelek szerint elb@sztam.
Továbbá a földművelés megjelenésével már nem a vadászterületért harcoltak hanem a földterületért. Azonkívül a földművelés és helyhez kötött állattartásnak megvolt azon előnye hogy az ínségesebb időkben nem kellett egész nap kajtatni a kaja után. Ennek egyenesági következménye lehet hogy a népszaporulat megugrik. A megnövekedett népességnek több kaja kellett. Ehhez több föld, és így tovább.
Az hogy a gyengébb fizikumú esetleg hibás génállománnyal rendelkező egyed adott körülmények között meghal, az miért lenne baj az adott faj hosszútávú fennmaradása és fejlődése szempontjából? Nem ez az élet rendje? Vagy az ember kívül áll ezen? A középkort azt hagyjuk, mert az már a 'modern' ember egyik vívmánya volt.
"Egy faj egyedüli dominanciája pedig jelenleg nagyon valószínűtlen, ez ugyanis feltételezi, hogy minden körülmények között meg tud élni a szub-trópusi klímától kezdve az arktikusig, 6000 méter mélyen és 6000 méter magasságban is, emellett pedig elpusztít minden mást a környezetében és nincs ráutalva semmire saját létének fenntartásához."
Esetleg az ember? Modjuk csak ez utóbbit csak hiszi magáról...
Tudom hogy mi az az evolúció. Esetleg el kellene mélázni azon, hogy mi lehet az eredménye a föld ember álltali túlnépesedésének, az életképtelen esetleg genetikailag hibás emberi egyedek életbentartásának. Nem is kell hosszú távra gondolni. Elég 10-15 évre előretekinteni. Sőt ez a tendencia már ma meghozta a gyümölcsét. Példának említeném Haitit, és még jópár helyet, ahol földcsuszamlás lett a vége az erdők kiirtásának és a (nem mindenhol) helyük megművelésének. Ahol a 'primitív' törzsek már a vadászterület beszűkülésének hála áttértek a füldművelésre, ott sem rózsás a helyzet. Az őserdőt kiirtják, a földet megművelik. Pár év múlva ez a föld kimerül, további növénytermesztésre alkalmatlan lesz. Nem baj, majd irtanak még hozzá pár négyzetkilométer erdőt, oszt jó.