• BiroAndras
    #33
    "1. Nincsenek célok."

    Lennének célok ezrével, csak többnyire nem olyanok amiket egy átlag politikus képes megérteni. Azért nyomják annyira a marsutazást, mert azt mindenki érti.

    "2. Nincs mivel. Nincs mivel és még azt sem döntötték el mi is legyen, de az már lehet tudni, hogy drága és kár összerakni, meg miért is?"

    Lenne mivel, ha hagynák a politikusok. És egyébként csak az emberes űrutazás a nagyon drága, kisebb szondákat egész olcsón lehet küldözgetni.

    "3. Nincs pénz."

    Van, csak nem adják. Pl. az iraki háború heti 3 milliárd dollárba kerül.
    A másik gond meg, hogy fenn kell tartani a rettenetesen drága űrsiklókat, így az egyébként is szűkös költségvetés jó része elúszik.

    "Ki kellene tűzni célokat. Mit akarunk? Szerintem el kellene mennünk a legközelebbi lakható bolyóra."

    Mit nevezünk lakhatónak? Pl. a Mars az? Oda akarunk menni épp. Vagy oxigén légkör, meg ilyenek. Azt valószínűleg nem találunk sokat az egész galaxisban.

    "Mi kell hozzá? Űrhajó. Össze tudjuk rakni? Elméletben igen, de gyakorlatban nem"

    A Naprendszer elhagyásához még elméletben se nagyon van technológiánk. Még a Mars elérése is elég távoli cél, bár az már legalább megvalósítható.

    "mert éppen 112 féle kutatás zajlik abban a témában, hogy hogyan lehetne megmérni, hogy az ősrobbanásnál most a "trutyi" fehér színű lehett, vagy fekete. Meg sötétanyagot keresgélünk, meg gyorsítókat építünk, hogy az elméleti fizikusok elmondhassák, a fenébe, tévedtünk."

    Az ilyen trutyi kutatásból van neked most számítógéped. És ebből lesz majd olyan űrhajó, ami képes elérni a szomszédos csillagokat. Az alapkutatások tulajdonsága, hogy előre nem nagyon lehet tudni, hogy mi lesz belőle. Viszont eddig mindíg rendkívül hasznosnak bizonyultak utólag.

    "Manhattan terv: Elhatározták, hogy építenek atombombát. Csinált már ilyet előtte bárki? Nem."

    Mindenből van egy első. Másképp nem lehet.

    "Csak elméletben létezett és abban sem voltak biztosak, hogy működik, de elköltöttek rá dollármilliárdokat."

    Elég bitosan tudták, hogy működni fog. Egyébként meg ez szintén a fejlődés velejárója. Ha csak a biztosra költenénk, akkor még mindíg barlangban laknánk.