#30"Nem tudom, hogy egyeseknek miért jó az, hogy ha valaminek nevet adnak, ráadásul úgy, hogy maga a meghatározás is erős vita tárgyát képezi."
A, Mert a számítástechnika egzakt dolog. Matematikán, struktúrákon alapszik - nem szereti a pontatlanságot.
B, Alapvetően a "hacker" kifejezés egy gyütőfogalom. A média (hibásan!) csak az egyik felét nevezi vele. Ebből van a kavarás (szakmai berkekben ez a dolog alapvetően letisztult - lásd előző hozzászólásom forrásai).
C, A "cracker" is egyféle gyüjtőfogalom, csak egy kicsit szűkebb körű.
Csoportosításodat kissé kibővítve:
1. közömbös: semmilyen kapcsolatban nem állok vele
2. jót tesz nekem:
- írt egy jó programot, amit használok is
- csinál/készített egy számomra hasznos, vagy kedvelt szolgáltatást
- felhívja a figyelmem egy biztonsági hibára egy adott szoftverben/szolgáltatásban
- egy szoftver/szolgáltatás optimalizációját végzi el
2.5. jót tesz nekem, de másnak kárt okoz (büncselekményt követ el):
- megtört egy kereskedelmi programot, vagy szolgáltatást, amit használni akarok, és így elérhető számomra
- megoszt velem (is) valami - egyébként nem hozzáférhető, vagy fizetős - szolgáltatást/állományokat
3. rosszat tesz nekem (büncselekményt követ el):
- hozzáférhetetlenné tesz egy szolgáltatást
- rosszindulatú programot készít
- megpróbál hozzám behatolni, vagy ellopni valamit
- valami káros tevékenységet úgy csinál, mintha azt én tettem volna
- korlátoz a lehetőségeimben
- tönkreteszi valamimet
Na most a hacker kategóriába beletartozhat az 2. (white hat hacker), a 2.5 (grey/black hat hacker) és a 3. (black hat hacker); a cracker kategóriába viszont csak a 2.5 és a 3. pont.
Mint a fenti példából látható te is ugyanazt ismétled, amit az előzőekben már többen is hangsúlyoztunk (forrásokkal alátámasztottunk), csak te ezen felháborodsz, "A magukat makulátlannak feltüntetni akarók álszent megjegyzéseire" - szavakkal személyeskedésbe csapsz át - feleslegesen.