• Szaszka24
    #53
    Azért a "nép nyelve" ilyen formán való értelmezésével én is vitatkoznék.
    Az egy dolog, hogy főleg az amerikai kultúra szennyezi a világ népeinek kúltúráját, és egy mai gyereknek nem sok fogalma van a saját hagyományairól, de ezt még nem kéne fokozni azzal, hogy nemcsak fülsértő, de a szép anyanyelvünk elsorvadását segítő, divatból felvett szavakat használunk a közismert kifejezések helyett. Most nem egy szóról beszélek!
    Az én effajta hozzáállásomat lehet konzervatívizmusnak nevezni, de szerintem ennyi tartás e téren nagyon is szükséges.
    Ezt pedig főként olyanoknak kéne vállalni, akik szavai sok emberhez jutnak el!
    Javítson ki aki jobban tudja, hogy Kölcsey mondta: "Nyelvében él a nemzet."

    "aki annyira jólfésülten fejezi ki magát, az vagy a legutolsó gazember, vagy egy terméketlen akadémikus."

    Ez legalább annyira igaz mint az, hogy akin drága öltöny van az bunkó, nagyképű, elkényeztetett, gazdag ember. Szóval az, hogy valakire ragadt valami az irodalom és nyelvórákon, ezér össze tud állítani 3-4 épkézláb mondatot, az egyáltalán nem negatívum. Úgyszintén a műveltség és tudás nem tesz rossz emberré.

    Nemrég adták A királyasszony lovagja című filmet Gerard Depardieu főszereplésével. Nézd meg és rájössz, hogyan lehet szépen kifejezni magunkat.

    A tudományt könnyen lehet egyszerűsíteni, de nem a "trendi"-nek nevezett, sajnos elterjedten használt szavakkal, ugyanis azzokkal képtelenség. Viszont remekül lehet az őrületbe kergetni olyanokat akik érzékenyek rá.

    Az ide látogató fiatalokat valószínűleg érdekli a tudomány, ezért gyanítható, hogy rendelkeznek annyi intelligenciával, hogy megértik a bonyolultabb kifejezéseket és leírásmódokat is, pontos szakmai ismeretanyag nélkül, vagy szorgalomból utánaolvasnak.

    Hangsúlyozom: Ha a torz kifejezésekkel lehetne is,
    akkor sem kell lealacsonyodni a hallgatóság szintjére mint a tv műsoroknál a nézettség érdekében, ugyanis ez destruktív folyamat. Ez könnyen felismerhető, a mai kereskedelmi tv-k adásaiból.

    Az MTA-n nem tudom mi folyik, de az szomorú, hogy magyar gyereket anyakönyvezhetnek Dzsesszika, Krisztofer és más hasonló neveken, még ha fonetikusan is kell írniuk, mivel az MTA nyelvi bizottsága jóvá hagyta.

    Én hiszem hogy a magyar nyelv a legszebb a világon -talán még az ó angol ami ennyire tetszik-, ezért nem kéne hagyni hogy elszennyeződjön, mert ez nem a nyelv fejlődése.

    Ezenkívül kijavítanám magam: A Pionir szondán volt az aranytábla, a Voyager adathordozó lemezt vitt (hanglemezt).

    Ha jól tudom a fémek szulfidjai közül kerülnek ki a legkeményebb anyagok, igaz talán nem a természetes anyagok kategóriájába tartoznak.