• b10
    Mike:

A legtöbb munkahelyre nem Pascal programozókat keresnek, hanem megmondják, hogy milyen nyelvekhez kell érteni. Nem érdekli a munkaadókat, hogy milyen problémamegoldó készséged van, ha nekik C++ programozó kell, akkor Pascal tudással és jó szemlélettel nem fogsz kelleni.

Plusz: aki tényleg jó infós akar lenni, az már amúgy is valamilyen előképzettséggel / otthoni több éves buherátori tapasztalattal megy a főiskolára. Mivel én már a második főiskolát gyűröm, láttam elégszer, hogy azok, akik azért jöttek infó szakra "mert meg akarom tanulni az informatikát" hamar kiesnek. Ez nem a közgáz, ahol ha egy csöves beül, akkor néhány év alatt közgazdászt faragnak belőle, itt alapokkal kell rendelkezni.

Ezért tehát egy rakás alapozó tárgyat ki kellene hagyni, nem kellene hónapokig oktati műszaki rajzot, meg marketinget, hanem kapásból első orán jöhetne a C nyelv meg a Java, 2. évben a visual nyelvek, a 3. évben pedig az újdonságok (ajax, meg egy rakás új programozási nyelv, amire hamarosan szükség lesz).

Ezt nem képes felfogni a legtöbb főiskola / egyetem: azért akarnak ott tanulni a diákok, hogy később egy jó állásban el tudjanak helyezkedni, és újat akarnak tanulni a szakmában.