Billentyűzet figyelő program, minden amit tudni kell róla.
  • Dj Faustus #132
    A vírusirtó (bár igen fontos dolog, és a Nod32 egy jó típusú darab) nem mindig a "teljeskörű" megoldás. Ugyanis megeshet, hogy van olyan keylogger (vagy egyéb kártevő), amit nem ismer még a vírusirtó, és akkor gondban lehet az ember. Mit lehet ez ellen tenni?
    1. Ésszel kell fájlokat letölteni, megnyitni, futtatni. Minden egyes külső forrásból jövő alkalmazással szemben gyanakvónak kell lenni, még ha a kedvesed, barátod, rokonod küldi. Ugyancsak ez a helyzet a nem annyira megbízható forrásból származó szoftverekkel és kiegészítésekkel is (lásd: fizetős szoftverek feltörésére szolgáló patch-ek, crack-kek; vagy a nem hivatalos oldalról származó szoftverek; vagy aranyosnak titulált, lánclevélben kapott képernyővédők).
    2. Fel kell tenni tűzfalat is. Remekül meg tudja akadályozni, hogy egy alkalmazás a neten kommunikáljon. Például egy grafikai szoftvernek nem feltétlenül szükséges a hálózati kommunikáció. Ha azt tesz, az már gyanús.
    3. Ha a te gépedről van szó, akkor védd meg. Használj jelszavat bejelentkezéskor, csökkentett jogú felhasználóként használd a gépet (vagy használj dropmyrights-ot), a fontosabb állományokat tárold külső adathordozón, és/vagy például titkosítsd le (tömörítsd be 7zip segítségével, vagy akár a meghajtót titkosítsd TrueCrypt-tel). Használj megbízható forrásból származó szoftvereket (ne a szomszéd Pistike által adott feltörteket használd). Vírusirtódat, kémprogram keresődet, tűzfaladat, operációs rendszeredet, böngésződet, stb... rendszeresen frissítsd! Jelszavaidat úgy válogasd meg, hogy legyenek eléggé bonyolultak - legyen bennük kisbetű, nagybetű, szám felváltva, értelmetlenül összedobálva (akár 7-8 karakter). Sőt akár véletlen időközönként cserélhető is.