• valamit
    #223
    nagyon távol jársz a valóságtól szerintem
    1. Izrael a saját államiságát szeretné megteremteni
    2. Az USA az állama ellen irányuló (terrorista) fenyegetéseket szeretné megtörni
    (3. Mindketten térségük legerősebb államai, így nem sokáig tűrik a velük szembeni agressziót.)

    Ez ott kapcsolódik össze, hogy az USA Izrael talán legerősebb támogatója (meg a világ szuperhatalma, így kicsit mindenhez köze van, ami miatt szintén sokan megtalálják ellenségnek) és létének szavatolója. És ez azért van így, mert a közel-keleten Izrael az egyetlen nem muzulmán állam és állandó támogatásra szorul. És mivel jellemzően az USA sem muzulmán állam, és stratégiai (illetve történelmi) szövetségest a térségben csak Izraelben láthat a jelen viszonyok mellett, így őt támogatja. (Erősen sarkított példa, de ha teszem azt hirtelen Iránt támogatná, és lesöpörnék Izraelt a térképről, onnantól Iránnak lehet, hogy nem lenne szüksége a támogatására, szal vége is lenne a szövetségnek.)

    Ha továbblépünk hamar meglátjuk, hogy Izrael állam létét leghevesebben Irán ellenzi. (Illetve el sem ismeri a létét.) Az a nagyrészt síita Irán, amelyik a síita vezetésű Szírián keresztül támogatja a síita Hezbollahot, hogy Libanonból támadhassa Izraelt. (Miközben a vele szomszédos Irakban a síiták és a szunniták ölik egymást az USA minden szándéka ellenére is.) Azaz Irán, amelyik leghevesebb támogatója a palesztin Hamasz kormány szélsőségességének és ezzel kerékkötője egy Izrael-Palesztin békefolyamatnak, egy Palesztin államiságnak, ami hiányára aztán a muzulmán államok (főleg Irán persze) mutogathatnak, és termelhetik ez által maguknak a fanatikusokat akik aztán már nem csak Izraelben, hanem az őt támogató USA-ban is ellenséget látnak és terrorcselekményeket követnek el. (De tulajdonképpen Libanon is szív miattuk rendesen.)

    Szerintem ebből a következő jön le: A muzulmán államok közül Irán törekszik leginkább valamifajta vezető, régiós hatalmi szerepre. Ez a síita féle iszlám megközelítés gerjeszti, amiben nagyobb szerepet játszanak a jelen főpapjai és az általuk képviselt politika, mint például a szunnitáknál.

    Az olaj az egészbe onnan játszik be, hogy a térség nagyon erős benne. Ugyanakkor például az USA teszi az épp egyik legtöbbet azért, hogy az olaj elveszítse meghatározó szerepét és leváltódjon bioüzemanyaggal vagy akár atomenergiával.

    Na most ezzel mit lehet csinálni?
    Merénylet a főpap ellen? (Necces, mert ugye lehet rosszabb jön.) A kormányzat megdöntése? (Elég macerás.) Az iráni hatalmi ambíciók nevetségessé tétele? (pl. a Szír kormány megdöntésével)
    Lélektani hadviselés? (jó volna látni) Engedni, hogy Irán régiós hatalmi tényező legyen? (kérdés mit ad fel cserébe? Izraelt elismeri? Lemond az atomfegyverről? stb.) Felfejleszteni a gazdaságát, hogy ne a vallás legyen az uralkodó eszmerendszer? (na ez nem két perc, de mégcsak nem is két év) stb. Nyilván mindenki már elsőre a jó választ szeretné megadni.

    Ami valószínű, hogy az USA el kell fogadja, hogy amíg egyedüli szuperhatalom, addig sokan rá mutogatnak majd. Akár jó, akár rossz értelemben. Ying és Yang, nagyobb kő nagyobb árnyékot vet, stb.

    Egyébként, megnéznék egy sejtprogramot, amit úgy programoznának le (mondjuk az időszámítástól kezdve), hogy az egyes nagy vallásokhoz a hozzájuk tartozó attribútumokkal (népesség, terület, agresszió, technikai fejlődés, szaporodás) az egész Földre vonatkoztatva, hogy mit hozna ki, hogyan alakul a világ...