• [NST]Cifu
    #208
    Azt, h ő viszi el a szabadságot az elnyomás alatt sínylőgő szegény iraki népnek, na ezt még Bush sem gondolta komolyan..szerintem tükör előtt gyakorolta, h el ne röhögje magát...Ha olyan angy szabadsághős lenne, már "rendet csinálhatott volna " rég Afrikában és a Közel-Keleten is..

    Attól tartok félreértettél. Bush-nak és csapatából még pár embernek nem az iraki nép felszabadítása volt a célja, hanem Szaddam kivonása a képletből. A kettő nem ekvivalens fogalom. :)

    A volt Jugoszláviába miért jött??
    Mert "etnikai tisztogatás " volt? ( fürdették a cigányokat :) )


    Nono. A jugoszláv utódállamok harcába eredetileg nem akart belefolyni az USA. Azt szerették volna, hogy az EU oldja meg, mégiscsak az ő udvara. Csakhogy az EU erre sem katonailag, sem politikailag nem volt felkészülve (sőt, megkockáztatom, hogy jelenleg sincs). Az európai politikusok egy kicsit illúziókat kergetnek, amikor minimális erőszakkal akarnak egy ilyen szintű konfliktust megoldani. Elég belegondolni, hogy a magyar KFOR kontingens BTR-80-asairól leszereltettük a nehézgéppuskákat, és kizárólag a kézifegyvereiket engedélyezték önvédelemre. Abszurdum.
    Lehet szídni az USA-t sokminden miatt, de especiel az USA katonai és politikai ereje nélkül érzésem szerint lehet, hogy még most is lángokban állna a balkán... :\

    Mi folyik a Közel -Keleten már ~40 éve???

    A Közel-Keleti helyzet nagyon összetett, és ami azt illeti, az USA elég sokmindent tett, hogy valamelyest javuljon a helyzet. Egyiptom anno amerikai politikai lobbytevékenység hatására békült ki Izraelel (ami miatt még az Arab Ligából is kizárták), Jordánia is többé-kevésbé rendezte nézeteltéréseit a zsidó állammal. Szóval ott sem egyszerűek az állapotok...