Komolytalan#273
"Tudjál róla, pár Európai országban sikerült nekik. Tudod, hagyták őket. Hát nem fura?
De ha mondjuk itt elhatározod, hogy márpedig beiskoláztatod őket, majd beküldöd a gyerekeiket olyan tanárokhoz, akik tudják, hogy ŐK UGY SE tudnak tanulni ... akkor megette a fene."
Érdekes téma ez a cigó beilleszkedés. A szülőfalumban egy sem, de a szomszéd faluban igen sok roma él. Volt egy helyi akció a polgármesteri hivatal részéről, hogy minden roma kaphatott használatra pár 100 négyszögöl konyhakertet (frankónk kiszántva, tárcsázva, csak ültetni kellett bele), meg vetőmagot (krumpli, zöldségek, ilyesmi). A 100+ családból 4 élt a lehetőséggel, művelték is szépen a földet, akármely magyar becsületére vállt volna. Mikor már majdnem szedhető volt a termés, mikor a másik 96+ család demonstratíve, fényes nappal kivonult, és kihúzgálta, széttaposta, lehugyozta az összes termést olyan felkiáltással, hogy "Büsöd cigányok, ne akarjatok többek lenni nálunk." Na most akkor szerinted ki is akadályozza meg a beilleszkedést? Nem véletlen az, hogy ha roma származású, nem politikus, hanem tényleg saját erejéből felemelkedett emberrel, pláne ha értelmiségivel beszélsz, akkor nála nagyobb rasszistát nem találsz, ha cigányokra terelődik a szó. Konkrétan én több ilyen emberrel beszéltem, és visszatérő motívum volt náluk hogy a gyerekeken kívül az összes cigányt ki kellene irtani, vagy legalábbis elvenni tőlük a gyerkeket, mert a felnőtt "mocskos cigányok" (ők mondták így, roma létükre) kényszerítik őket a bűnözésre. Nem kicsit döbbentem le azon amit mondtak, de ők éltek közöttük, ők tudják mi a helyzet, nem én.