echo#32
Rasszizmushoz általában: szerintem mindenképpen saját butaságát és primitívségét árulja el aki ilyesmit elfogadhatónak tart. Okok A) ha teszem azt valóban sok magyar buta és primitív vajon ennek alapján igazságosnak éreznéd, hogy téged is annak tartsanak? Én biztosan nem. Ha te sem, akkor miért általánosítasz? B) Ha teszem azt az adott egyén tényleg rendelkezik a kérdéses negatív tulajdonságokkal, akkor is érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon ez mennyire determinált szociálisan. Vajon ha én születek abba a családba, ahol ő felnőtt akkor én különb ember lennék mint ő? Ha pedig arra jutok, hogy az adott tulajdonságokért inkább a környezet felelős, akkor óvatosnak kell lennem, ha az egyént akarom értük felelősségre vonni. Ha egyszer a társadalommal van a gond, aminek én is része vagyok, akkor elsősorban azt kell kritizálni, és amennyire tőlem telik igyekezni, hogy ne ilyen állapotban örökítsük tovább, azaz változtatni, amit lehet. Ennek az első lépése, hogy nem utálom azt, aki születésnél történő kockadobásnál éppen az adott környezetbe került és nem oda ahova én. Azt kéne elérni, hogy tök mindegy mit dob az ember azon a kockán, ne kelljen rövidebb élettartamra és x év börtönre számítania semmiképp sem.