• Morden23
  #54
  Identitástudat még véletlenül sem racionális dolgok kapcsolata.

  Lásd még a "sárfeszesz" német betűt, amit eltöröltek, és két s-t alkalmaznak helyette. Sőt, mondhatnám magát az eurót is, sok ország sok emberét sértette, hogy bizonyos esetekben 13 évszázada létező fizetőeszközöket törölt el, és tett egységessé. A nemzeti identitástudatod alapja az unikvitás, nem az ésszerűség.

  Egy szót nem mondtam arra, hogy logikus érvek szólnak az "ly" megtartása mellett, és nem is akarok abszurd baromságokat leírni. De:

  - nem könnyebb gépelni, ha tudsz helyesen írni (akár kézzel is)
  - nem szavanként kell megtanulni felesleges dolgokat, és mint már kifejtettem, az "ly/j" összecserélés csak egy kis darab csepp a tengerben, ha a helyesírás problémáját nézzük
  - külföldieknek nem lenne könnyebb megtanulni magyarul (neked könnyebb a két s-t megtanulni németül?); arról ofkorsz nem is beszélve, hogy nem kifejezetten a nyelv nehézsége miatt nem tanulnak magyarul
  - ez igaz:)

  Mellesleg igen, minden nyelvújításnál sérül a magyar identitás. Illetőleg nem éltem 50-100-200-500 évvel ezelőtt, de én speciel jobban szeretem az angol szavak armadáját, elkülönülve, "nem-magyarul" látni, mint az ilyen ocsmányságokat, mint "fájl", "lemeztöredezettség-mentesítő", "márketinges" stb.

  BiroAndras: én szeretem pakolgatni a könyveimet. Egy könyvet megfogsz, kimész a kertbe, napozol, sörözöl, cigizel, akármi, és örülsz a fejednek. Vagy előkapod a buszon, vonaton, repülőgépen, esetleg a strandon, satöbbi. Egy laptopot nem cipelek mindenhová, főleg nem a homokos tengerpartra, de a nyári melegben sem szeretem, ha az ölemben csücsül az 50 fokot kiprüszkölő Presario-m. PDA meg olyan dolog, hogy momentán még átmenet egy semmire sem jó gadget, egy minitv-rádió és egy erősen light-os laptop között, azaz még fejlődnie kell, és persze nem mindenki ilyennel rohangál. Nem beszélve olyasmiről, hogy a könyv nem merül le, és nem képfissítő monitoron nézed a csíziót (más kérdés, hogy olvasástól is silányulhat a látás).