• Morden23
    #41
    Kulturális elmosódás, vagyis a nemzeti identitás végérvényes eltűnése.

    Ez azért egy igen hosszú folyamat. Én nem félnék annyira tőle.

    Az ly/j ellenes vitára csupán azért mondtam, hogy az értelmesebb, mert valóban egy "felesleges", esszenciáját már régen elveszített betűről van szó. Ellenben még véletlenül sem kell eltörölni. Már pardon, de szerintem mindenki képes megtanulni a helyesírást. Aki mégsem, annak inkább csitt; én sem lázadok a kvantumfizika ellen, pedig még kicsit sem értem.
    Azt meg végképp nem tudom felfogni, hogy neten is rengetegszer (itt, az SG-n is látok ilyesmit) ékezetek nélkül kommentelnek az emberek. Sosem fogtam fel, hogy ez mire jó (egyszer kaptam valami homályos utalást holmi "netikett"-akármi irányába, de kétlem, hogy abban benne lenne az ékezeteket súlytó tilalom).
    Attól, hogy néhány ember "vok", "jah" meg "kiwi" kifejezéseket használ, attól még nem kell egy egész nemzetet átállítani LOL-nyelvre. Ebben semmi nagymagyar rinyálás nincsen, csak egyszerű esztétikai érzék.

    Echo: Kicsivel lehet, hogy tényleg könnyebb lenne gépelni, de azért annyira nem vészes a szitu. Aki tud vakon gépelni, annak majdnem mindegy (saját tapasztalat), aki meg nem, az nyelje le azt a pár másodperc különbséget, ennyire még nem szaladunk sehová.
    A helyesírási hibák nagyrésze meg nem abból adódik, hogy ékezetek meg ly/j. Ha csak ennyi lenne, akkor lehetne örülni. A probléma ott kezdődik, hogy az emberek képesek ilyet leírni: "egyépként"