-
Múlt hét vasárnap az Electronic Arts magyarországi közösségi kapcsolatokért felelős munkatársával, Gáspár Józseffel Köln felé vettük az irányt. Az úti cél nem véletlen, ugyanis az EA helyi irodája rendezhette meg az EURO 2008 privát kis bemutatóját a cég dolgozóinak, illetve a legnagyobb közösségi szájtok képviselőinek.
A kölni kirendeltség láthatóan nem rég épült irodájában hét nextgen és három currentgen gép sorakozott óriási HDTV-kre kötve. Előbbiek természetesen nagyobb sikert hozva, mint az egy szem PS2 és két PC. A két verzió konkrétan összehasonlíthatatlan, míg az Xbox 360-as és a Playstation3-as verziók elfogultság nélkül a legjobb játékok lehetnek az adott platformra, a currentgen változatok bizony hagynak némi kívánnivalót maguk után.
Aki játszott a FIFA 08 mindkét portjával, az tudhatja, hogy ég és föld van köztük. De erre még egy lapáttal rádobott Simon Humber producer és csapata, még valósághűbb és még jobban játszható szoftvert rakott össze, mint az volt. A legnagyobb és legjobb újítás az eső hatása a pályára. A fiúk munkájának köszönhetően, a csapadék hatására tócsák keletkeznek a pályán, melyeknek nem csak vizuális, hanem gyakorlati szerep is jut a továbbiakban: a pocsolyás talajon sokszor megállhat a labda, de a vizes füvön akár meg is csúszhat, így a távoli lövéseknek kedvezve. Nem akármilyen rendszer, zseniálisra sikerült szerintem, és a jelen lévő mintegy 30 ember szerint is. Persze, van itt még intelligens, az eredmény tudatában taktikát váltó ellenfél, az oldalvonalnál felbukkanó edzők, továbbfejlesztett passz- és lövésrendszer, interaktív gólöröm, és még folytathatnánk a sort. Ez biztos, hogy a FIFA 09 sokat profitálhat ezekből az ötletekből – főleg, hogy már meg is valósította őket a montreali stúdió.
Persze, a PC-s verziót is kipróbáltuk idejekorán, de erről sajnos kevésbé tudok áradozni. Az újítások között fellelhető egy új szabadrúgáslövő lehetőség, mely valóban jóra sikerült. Akkor van itt egy vicces új lehetőség, mely segítségével egy virtuális matricás albumot kell kitöltenünk a játékosok portréival, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó European Campaign, amiben egy kiválasztott csapattal kell különböző kihívásokat teljesítenünk az öreg kontinens összes országában. Minél jobban teljesítünk, annál több pontot kapunk, mely fizetőeszközként szolgál a matricák megvételéhez. De nem csak vignettákat vásárolhatunk a megszerzett érdemeinkből: minden nemzethez tartozik egy labda, amit magunkévá tudhatunk elegendő játékkal, ahogy cipőket és egyéb más extra dolgokat is be lehet szerezni az említett javainkból. De itt körülbelül elfogytak az újdonságok a FIFA 08-hoz képest. Amikor először játszottam a játék PS2-es bétájával mintegy két-három hete, első ránézésre (mely egészen addig tartott, ameddig nem jutottam pontrúgáshoz, vagy nem kerültem valami folytán a menübe) csak egy áttextúrázott 08-nak tűnt. Persze, ennél jóval több, viszont a gamma ára is mutatja, hogy túlzás lenne teljes értékűként felfogni, hisz a „megszokott” 12 000 Ft-os ár helyett most 7500 magyar pénzből is beszerezhetjük a varázslatos hangulatot adó játékot.
fifahungary