• tirpitz
    Én a toleranciáról beszélek, Te egy elnyomó hatalomról. Nem értem az összefüggést, de ha már idekeverted az 1984-et: abban nagyon egyetértek hogy, '84 világát éljük, csak (gondolom nem meglepő) másként mint Te; ha olvastad a könyvet akkor biztos emlékszel a "két perc gyűlöletre" meg a "gyűlölet hetére". Ott aztán jól kiélték magukat az emberek, volt kit utálni, remekekül elvoltak. Ma szerintem ugyanez megy, csak az oszd meg és uralkodj elvén, mert sok csoport van akit beállítanak utálandóknak és így az egymás ellen hergelt emberek soha nem foghatnak össze (mert talán eszükbe jutni együtt sztrájkolni, tüntetni, stb.) Itt van egye a cigi-ellenesség, pest-vidék ellentét, homók-heterók, vállalkozó-munkavállaló-munkaadó, és még millió dolog. (még csak annyit, hogy az 1984-ben biztos nem voltak rózsaszín pólók, lévén kék egyenoveralljuk volt, szóval a Te elképzeléseid jóval közelebb állnak ahhoz, mint az enyémek.)

"S a legszebb a dologban: ha csak beszélünk, megvitatjuk, és kicseréljük a meglátásainkat, attól még nem ártunk "nekik"." Botond írta Chamberlainről hogy nagy állat volt, hogy nem tett semmit és ez 60 millió ember életébe került. Korrekt. De gondolod a rasszizmus, antiszemitizmus elterjedése Németo-ban azzal kezdődött, hogy valaki kapásból a Rajnába lőtt egy zsidót? Nem, néhányan csak elbeszélgettek róla, a többiek meg nem tettek semmit...

u.i.: nem világmegváltó kinyilatkoztatásaim vannak, hanem véleményem, ami történetesen elüt a Tiédtől. Ha ezt nem viseled el, akkor se minősíts, én sem tettem ezt, elvárom a fordítottját. Kösz!