• 1011001
    #46
    "Ugyanmár, minden kompakt zajos, még alacsony ISO-n is. Ugyan ilyen zajos volt az S2 is... (és még ezernyi más kompakt)"
    Nekem egy A60-asom van. ISO100-ig nem látni rajta zajt. Ismétlem: bárhogy nézegetem, nem találok. Hála az alacsony felbontásnak (2MP), a dinamikája is kenterbe veri az S3-at. Az S2-vel nem érdemes példázni, a kategóriájában a legzajosabb (Sony DSC-H1, Panasonic FZ5).
    Érdekesség egyébként, hogy a Canon A540-be szerelt 6 megapixeles CCD lényegesen jobb képet produkál, mint ez, és az is 1/2.5"-os. Nézzétek meg a www.imaging-resource.com "Low-Light" tesztképeit ISO400-on!
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/A540/A540A7.HTM
    11 lux megvilágításnál ISO200-on, 1/2 secnél nem látni zajt, és a részletek is megmaradnak! Nem ám nappali fénynél.
    Megjegyzem, az S2-n az ISO400 már közel nem ér annyit, mint az A60-anon, mint a www.imaging-resource.com "Low Light" tesztjei mutatják.

    "Még a legdrágább objektívek is hajalmosak erre, a lényeg, hogy mi a krom.ab. MÉRTÉKE!!! És ennél az obinál ez nem túl vészes."
    Ez igaz, de a probléma abból ered, hogy a gép durván túlexponálta az eget. Ez szoftveres kérdés. Másrészt a nagylátószöghöz és az f5.0-hoz képest szerintem ez is sok. Ennek elsősorban tele állásban nyitott blendénél lenne szabad megjelennie. Ez az egyik olyan pont, ahol a 6MP már túl sok.

    "Nem a felbontásban kell visszalépni, hanem a CCD és az általa nyújtott kép minőségében kellene előrébb lépni. Akkor a fotós és a PR-os is boldog lesz."
    A kép minőségét az elemi fényérzékelő diódák mérete határozza meg. Nem lehet csodát tenni. Vagy a felbontást csökkented, vagy a CCD fizikai méretét növeled. Utóbbi nem megoldás, mivel a nagyobb CCD-hez nagyobb optika is kell, ami drága. Nem véletlen, hogy a DSLR-eknél egy 300mm körüli teleobi nem tíz centis.

    Rolinak üzenném, hogy az S2-t nem egy fix objektíves Mercuryval kell összehasonlítani, sokkal inkább a Panasonic, Sony vagy Olympus ultrazoomjaival.

    Amit ki akarok hozni mindebből: az S3 szerintem egy fotós szempontjából sokkal inkább vissza-, mint előrelépés az S2-höz képest, a gyenge dinamikájú és zajos CCD erősen behatárolja a használhatóságát. Az optika valóban szép képet ad (gyakorlatilag nincs se hordó-, se párnatorzítása), de az automata expozíció túlexponál, a háttér beég, és a környéken kromatikus aberráció jelenik meg.