• dez
    "A megértéshez, és használathoz viszont elsődleges fontosságú a matek része, és a fogalmak alaposabb megértése."

A használathoz igen, de egy bizonyos, első körben elégséges megértéshez nem kell minden csínját-bínját megismertetni.

"Azzal viszont egyetértek, hogy az iskolában is kéne róla beszélni valamennyit. Bár a többségben nem fog mély nyomot hagyni, legalább az esély meglenne."

A "tanulság" nagyon is fontos mindenkinek.

"Inkább a hétköznapi tapasztalat, és az agyunk felépítése az ok, nem az iskola."

Tapasztalatok szerint a gyerekek könnyebben megértik a lényeges elemeit, mint a felnőttek.
    A XX.sz. első felében sok fizikus sem igazán értette, és amikor kezdték megérteni, nem nagyon akaródzott elfogadniuk.

"Sajnos a többséget közel sem érdekli annyira a fizika, hogy komolyan hassanak rájuk az iskolában tanultak."

Hát talán jobb is, hogy a klasszikus fizika teljesen mechanikus világképét nem sajátították el túl sokan...

"De már megint nekem magyarázol olyat, amit én pontosan tudok. És úgy elködösíted, hogy néha azt sem értem miről beszélsz."

Nem magát a tényt magyarázom, hanem azzal ellenkezem, hogy szerinted az lényegtelen.

"Megint nem arról beszélsz, amiről szó volt. Nem a fantázia minden formályáról beszéltem, hanem arról, hogy a fantázia nem ér semmit, ha nincs összehangban a tényekkel."

Nem, én arról beszéltem, hogy a fantáziánkat, kreativitásunkat is bevetve fokozatosan kipuhatoljuk a kísérleti eredmények magyarázatát. Adott esetben először talán csak ködösen körvonalazódik, aztán jó esetben egyre egzaktabb lesz. (Mielőtt ezzel jössz, a matematikai leíráshoz is kell kreativitás, adott esetben képzelet is.)

"Megint félrebeszélsz."

Nem beszélek félre: sokak (pl. lola) szerint a kvantummechanika ködösítés.

"A kvantumfizika esetén maguk a kísérleti adatok "ködösek". Ez természetesen tükröződik a vonatkozó elméletekben is."

Hogy érted, hogy a kísérleti adatok ködösek?

"Viszont matematikailag leírható, és teljesen egzakt az egész."

Egy bizonyos szintje...

"A ködösítés normálisan épp az egzaktság ellentéte."

Figyu! Bemész egy sötét szobába. Csak egy halovány fényű lámbád van. Ide-oda világítasz, de csak árnyakat látsz. Ilyenkor még nem tudod egzakt módon leírni... És ahogy deríted felfele, bontakozik ki a ködből egyre jobban. Na most akkor ezt képzeld el egy ismeretlen világgal...