BiroAndras#198
"Rég elfeledett? Nem mondanám. Sokan máig érvényesnek tartanak sok akkori megállapítást. Pl. egy volt fizikatanárom is, aki szerint a kvantummechanika elméleti fizika."
Tudósokról beszélünk, nem laikusokról. Ne keverd a dolgokat.
Sajnos a tanárok se mindíg értenek ahhoz, amit tanítanak.
"Nem csak hogy nem teljes, de pár szempontból félrevezető is."
Azt a pár szempontot meg kell említeni, és kész. A lényeg a megértés folyamata. Nem lehet egyszerre a szerencsétlen diákhoz vágni a természet teljes komplexitását. Szépen sorjában kell haladni a megértéssel. A számítástechnika oktatást sem azzal kezdik, hogy eléd raknak egy teljes CPU kapcsolási rajzot.
"Attól függ. Amit épp csak kezdünk érteni, azt először csak ködösen értjük, így ködös fogalmakat is "aggatunk" rá, mert nincs más. Aztán később, fokozatosan kitisztul."
De te most olyanokon lovagolsz, ami már kitisztult, és megpróbálod visszaködösíteni.
"1. Amilyenek? Amikor még nem is tudjuk, milyenek?"
Akkor egyszerű tényekből kell kiindulni, nem bizonytalan elképzelésekből.
"2. Próbáljuk elképzelni."
Nem szabad túlzásba vinni az elképzelést. Pont ebből jönek a tévedések.
"Mint írtam, azért a kutató szellem próbálja annyira felderíteni a dolgok okait, mozgatórugóit, amennyire csak lehet."
Nem deríthetsz fel olyan dolgokat, amik nincsennek ott. És pláne nem mész semmire azzal, ha oda nem való ködös fogalmak mentén próbálsz megérteni valamit.
"Talán nem véletlen, hogy te nem kutatónak mentél a fizika diplomáddal, hanem inkább kereskedelmi-szoftveresnek."
Ez most hogy a francba jön ide???
Egyébként azért nem fizikus lettem, mert nincs türelmem a kutatáshoz. A gyors sikereket szeretem.
"Nagyon is értem. Azért sarkítok, mert így szerettem volna megértetni veled valamit."
Én értem amit írsz, és pontosan a sarkítással vitatkozom. Szóval ez így nem lesz jó.
"A Naprendszerbe küldött szondák és űrhajók már nem az emberi léptékű világ részei?"
Baromira nem. Hol emberi léptékű pl. a Föld-Mars távolság? Már a Föld kerülete se igazán emberi léptékű. Ráadásul az űrszondák pályáját tisztán a klasszikus mechanika egyenleteivel számolják. Csak a kommunikációnál van jelentőssége a fénysebességnek.