dez#188
"És ez kit érdekel? Nem akkor van, hanem most. Miért kell rég elfeledett hibákon lovagolni?"
Rég elfeledett? Nem mondanám. Sokan máig érvényesnek tartanak sok akkori megállapítást. Pl. egy volt fizikatanárom is, aki szerint a kvantummechanika elméleti fizika.
"Az ilyen példák lényege éppen az, hogy egyszerű, ismert analógiával szemléltessék a dolgokat."
Ez viszont félrevezető túlegyszerűsítés volt.
"Persze hogy nem eleget, de erről szó sem volt. Arról volt szó, hogy a megértés különböző szintjei ezek. Ebből elég logikus, hogy az első szint nem teljes."
Nem csak hogy nem teljes, de pár szempontból félrevezető is.
"De ezt azáltal nem éri el, hogy ködös fogalmakat aggat a dolgokra."
Attól függ. Amit épp csak kezdünk érteni, azt először csak ködösen értjük, így ködös fogalmakat is "aggatunk" rá, mert nincs más. Aztán később, fokozatosan kitisztul.
"A dolgokat aszerint kell vizsgálni, amilyenek, és nem aszerint, ahogy szeretnénk őket elképzelni."
1. Amilyenek? Amikor még nem is tudjuk, milyenek?
2. Próbáljuk elképzelni.
"Ha a világ nem olyan, hogy a felszín alatt valamiféle rejtett gépezet üzemel, akkor ez a működés/látszat felosztás értelmetlen, és félrevezető."
Mint írtam, azért a kutató szellem próbálja annyira felderíteni a dolgok okait, mozgatórugóit, amennyire csak lehet.
Talán nem véletlen, hogy te nem kutatónak mentél a fizika diplomáddal, hanem inkább kereskedelmi-szoftveresnek. :)
(Egyébként fizikai motoron dolgozol legalább?)
"Már megint erősen sarkítassz. Szerintem szándékosan nem akarod megérteni amit írok."
Nagyon is értem. Azért sarkítok, mert így szerettem volna megértetni veled valamit.
"Nem. Az ember léptékű világban a fénysebesség gyakorlatilag végtelen. Csak a kvantumfizika, és az asztrofizika tartományában kell figyelembe venni. Különben soha nem lett volna sikeres a klasszikus mechanika."
A Naprendszerbe küldött szondák és űrhajók már nem az emberi léptékű világ részei?