• BiroAndras
    "2x jeleztem, hogy itt már nem a prociról van szó."

Számomra nem volt világos. Visszaolvasva se látom egyértelműen jelezve. De biztos csak elnéztem valamit.
    "Aham, de ez egyben egy téves világképhez is vezetett, egy mechanisztikus világképhez, amiben viszonylag egyszerű mechanikai számításokkal abszolút minden pontosan megjósolható, stb. (Így pl. nincs szabad akarat sem.)"

Már megint teljesen félreértelmezel mindent. Már sokadszor mondom, hogy nem erről van szó. Nem abszolút helyes világképet ad a klasszikus fizika, de tökéletesen jó kiindulásnak.

"Rossz példa."

Miért?

"Pff..."

Köszi a kimerítő elemzést.

"Nagyszerű. De ez akkor is csak a látható hatás, következmény leírása (mellesleg pontatlan leírása"

Attól függ, hogy mit akarsz kihozni. Egy dolgog külső tulajdonságai, és viselkedése nagyon sokat elárul a belső működéséről.
    Mivel nem egy gépről van szó, aminek van belseje meg külseje (külön interfész és implementáció), hanem egy természeti erőről, a viselkedés és a működés szétválasztása szerintem eléggé önkényes.

"mint pl. már utaltam rá, a hatás haladási sebességét végtelennek veszi)."

És ez tökéletesen jogos az adott körülmények közt. Egyébként sem minden hatást vesz végetelen gyorsnak, csak a gravitációt. A klasszikus elektrodinamika valójában relativisztikus (Lorentz-invariáns).