dez#164
"De ha nem konkrétan, hanem úgy általában kérdezed, akkor ezt jelezni kéne."
2x jeleztem, hogy itt már nem a prociról van szó.
"És ezt nekem honnan kellett volna tudnom?"
Szerinted én idióta vagyok?
"Egyébként még arra se igaz. Sokat megtudtunk a világ működéséről a klasszikus fizikából is."
Aham, de ez egyben egy téves világképhez is vezetett, egy mechanisztikus világképhez, amiben viszonylag egyszerű mechanikai számításokkal abszolút minden pontosan megjósolható, stb. (Így pl. nincs szabad akarat sem.)
"De ha ilyen nehéz a felfogásod, írok egy példát:"
Csak nem értek veled egyet.
"Az én elhelyezkedésemről lehet azt mondani, hogy Európában van, és azt is, hogy Budapesten. Nyílvánvalóan a második sokkal pontosabb, de ettől még az első is helyes, és közelebb visz a megtalálásomhoz."
Rossz példa.
"Mondjuk lehet szőrszélhasogatni, hogy de Einstein modelje a gravitációt levezeti a tér görbültségéből, Newton meg csak mondja, hogy van és kész."
Pff...
"De igazából Newton is mond valamit a működéséről: előszöris azt, hogy erő. Aztán meg azt, hogy a két tömeg közti egyenesen hat, és a távolság négyzetével fordítva arányos. És még egy fontos dolog, hogy a test minden részére hat, így pl. a szabadesés egyenlő a súlytalansággal. Ez rettentő fontos részlet, mivel ebből vezette le Einstein az általános relativitás elméletet. Szóval, nem mondja meg, hogy mitől megy a gravitáció, de sok fontos tulajdonsága kiderül belőle, amivel sokkal közelebb jutunk a megoldáshoz."
Nagyszerű. De ez akkor is csak a látható hatás, következmény leírása (mellesleg pontatlan leírása, mint pl. már utaltam rá, a hatás haladási sebességét végtelennek veszi).