A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
Igen, sokan keverik a dolgot, szerintem úgy néz ki szépen összecsúszik a jelentés, és az alkalmasint szót egyre inkább használják a közbeszédben alkalmanként értelemben is, nem csak alkalomadtán jelentésben - nekem fel se tűnt a dolog, pedig olvastam a hozzászólást.
Ilyen, ha valaki elkezd "választékosan" beszélni, és lendületből használ olyan szavakat, amelyeknek a jelentésével nincs teljesen tisztában (biztos vagyok benne, hogy beszéd közben még én is elsütök sok hasonlót, ha írásban nem is tenném, itt alkalmasint átolvasom a fogalmazványomat :D ).
Elég bekapcsolni pl. egy parlamenti közvetítést, és 10 percen belül lehet találni hasonlót - pedig ott sokan előre megírt szöveget olvasnak fel, viszont a környezet és a közönség kihozza az emberekből azt, hogy túldíszítsék, túlbonyolítsák a szöveget.
Nem új dolog egyébként:
Értelmező kéziszótár (2003):
1. valószínűleg, hihetőleg,
2. (pongyola nyelvhasználatban) alkalomadtán, alkalmilag.
innen:
Alighanem, bizonyára, feltehetőleg, valószínűleg, minden bizonnyal. "Az igazság … alkalmasint az, hogy az Isten egyenletesen osztotta el a teremtményei közt a tehetséget" (Mikszáth). Kissé régies, legalábbis választékos szó. Sokan használják hibásan, hol "alkalomadtán" ("alkalmasint majd beugrom hozzád"), hol "alkalmanként, esetenként"értelemben. - Két-háromszáz éve azt is jelentette: alkalmas módon, helyesen.