• dez
    Ja, én is tudok tőled idézni.
    Válaszolok is újra, hátha másodjára jobban megérted, miről is beszélek.

"Elmondanad mi koze is van a processzor fix szorzonak, magahoz az orajelhez ?
    Semmi."

Semmi? Csak annyi, hogy az alap-órajelből a proci-szorzó alapján állítja elő a mag-órajelet... :D
    És ha az utóbbi lockolt (felfelé, vagy teljesen), akkor az alap-órajelet kell emelni, szorzókkal (nem cpu) trükközni, PCI lockot aktiválni, ha nem volt (és lehet). És ezeket sokan elszúrják, nem tudják, mit hogy, vagy eleve nem lehet a lapjukon megoldani. És akkor nem tudnak annyit tuningolni a procin, amennyit az igazából bírna. És jön ez, hogy "az A64-eket nem nagyon lehet tuningolni". Pedig az az ő vagy a lapja bénasága. Erről beszélek az eleje óta.

"Mi koze is van a VIA alaplapnak, a processzor szorzohoz ?
    Szinten semmi, hiszen az alaplap hibaja, hogy nem lehet a busz orajelemelese nelkul a processzor orajelet emelni."

Igen, az alaplap hibája, de a következmény akkor is az, hogy nem tudja kihajtani a procit. De ha nem tudja az utolsó részletig, hogy kell csinálni, akkor a procira fogja fogni. Számos példát láttam rá, hogy vagy a HTT szorzót, és/vagy a mem szorzót nem állították be megfelelően, és/vagy a PCI lockot nem aktiválták (vagy nem tudták, hogy az adott lapon nem lehet).

"Igaz ettol meg a processzor szorzoja nem fix, beteszem egy masik pl Nforce lapba erdekes nem emelkedik a PCI buszfrekvencia, de ennek semmi koze nincs ahhoz, hogy fix e a proci szorzo vagy sem.
    Tehat kb ennek is ennyi koze van a temahoz."

Ejj, tökéletesen félreérted (vagy talán szándékosan félreértelmezed). Nem a (legalább) felfelé lockolt cpu-szorzótól fog emelkedni a PCI clock, én ilyet egyátalán nem mondtam, te kapcsoltad össze így a dolgokat. Lásd fent (vagy lent, mert párszor már leírtam), mi köze van a kettőnek egymáshoz. Az egyik miatt számít a másik. (Meg a HTT és mem szórzó megfelelő beállítása is.)

"Ugyanez a helyzet a PCI/AGP orajellel, hiszen te magad is ellentmondasz a sajat megallapitasodnak, miszerint a "fix" szorzo hatarozza meg ennek az orajelet, pedig nem hiszen az orajel emelese miatt emelkedik meg a PCI busz orajele, nem pedig a szorzo miatt."

Ez megint csak a képzelgésed volt, én nem azt írtam. Az, hogy összefüggés van, nem azt jelenti, hogy az egyikből számolódik a másik. Összetettebb összefüggések is vannak a világon. :P