• [NST]Cifu
    #195
    Ja, hát akkor a tv-ben marhaságokat mondanak és mindig itt mondják a tutit. Semmi baj akkor ezentúl ha hallok valami fontosat a tv-be akkor majd lehet idejövök és megkérdezem, hogy tényleg úgy van-e. Remélem nem gáz.

    Cseppett sem. :Ð

    Egyébként meg tényleg nem kell mindent elhinni, amit a TV-ben mondanak, sok dokumentumfilm van tele marhaságokkal. A kedvenc vesszőparipám e téren az, amikor az NG-n a X-35 esetén mellényt verve dicsőitik magukat, hogy a világon első esetben lépte át függőlegesen fel- és leszálni képes repülőgép a hanghatárt. "Csak" arról feledkeznek meg, hogy ezt már megtette a Dassault Mirage IIIV. 1966-ban, illetve a Jak-41M 1992-ben...

    De ha engem kérdezel szerintem az a marhaság, hogy bármilyen e földön létező szélsőséges helyet vagy körülményt összehasonlítasz egy marsutazáshoz. Teljesen külön dolog. Egy marskompon utazó ember elszakad az anyabolygótól 40 000000 km-re. Ráadásul nem kevés időt kell eltöltenie ebben a teljesen "elszigetelt" állapotban, mindentől távol amit valaha is ismert.

    Mi a különbség, ha mondjuk 1000 méterrel a tenger alatt, örök sötétségben dolgozol búvárruhában, és egy acélcsőbe bezárva élsz? Tényleg, miért is merül fel, hogy ezt egy űrutazáshoz hasonlítsam...?

    Azt mondta az ipse, hogy egy hónapon túl elkerülhetetlen a deresszió.

    A déli-sarkon található kutatóbázisokon cirka fél évig vannak teljesen elzárva a tél idején, amikor ugye szinte fel sem kel a nap, -50°C az átlaghőmérséklet, a leghidegebb időkben akár a -70, -80°C-ot is eléri, nyáron pedig "csak" -20°C van. És mégis emberek élnek és dolgoznak ott, a elzártsággal, depresszióval megküzdve...