• Sanyix
    #165
    "Az ISS-en max pár hónapig van egy ember. A Marson egész életében lenne. Miről beszélsz? A Van Allen övön kívül már az odaút alatt is akkora dózist kap egy űrhajós mint fél életében megengedett összesen. Jelenleg ez a legnagyobb akadálya a Mars expedíciónak. És hol van még a többi nehézség?"

    Marson egész életében? Az érdekes lenne, ezt nemtom honnan találtad ki. Akkor kéne egész életében ott élnie, ha a föld elpusztulna. Alap, hogy ha van Föld akkor időnként váltják a bázis legénységét.

    "A Mars körüli szondák dupla dózist kapnak a földihez képest a gyenge mágneses mező miatt."
    A Mars bázis nem a mars körül lenne, hanem a FELSZÍNEN rohadt nagy külömbség.

    "Az ISS-en azért bírják, mert a Föld mágneses tere felfog egy jó adag kozmikus sugárzást. Az ISS a Van Allen övön belül helyezkedik el, ami egy mágneses pajzsként működik."
    Az ISS-nél a fő szempont a modulok kis tömege, mert jelenleg nincs túl erős és olcsó lehetőség a felvitelre. De egy mars expedíciónál már a biztonság lenne a fontosabb, tehát valószínűleg sokkal erősebb sugárvédelemmel látnának el egy mars űrhajót, mint az ISS-t, vagy akár az Apollo-kat. Érdekes, hogy a nasa-nak se ez a gondja, a mars expedíciók megtervezésénél, hogy nagy sugárzást kap az űrhajós (mert nyilván tudják a megoldást a védelemre), hanem az, hogy milyen meghajtással jussanak el a marsig, és honnan szedjék az üzemanyagot a visszatéréshez. És 56. szor is elmondom, hogy az a kis légkör is véd valamennyire a sugárzás ellen. Na meg a mars is egy bolygó, ahol van éjszaka, amikor a nap káros sugárzása teljesen leárnyékolódik.