Farseer#51
"megpróbálják megtanítani a játékfüggő felhasználóknak joystick, billentyűzet, egér és játékok nélkül is van élet"
Azért sokat elárul a cikkről, hogy elsődleges játékvezérlőként a joystick-ot említi.. sztem ma a játékosok elenyésző hányada (gyakorlatilag csak a repülőgép-szimulátorosok) használja. PC-n az elsődleges a bill+egér kombó, konzolon meg a gamepad, vagy láttam még joypagnak is irva valahol..
Egyébként is.. azt minden játékos tudja, hogy van élet a játékokon túl is, na de kérdem én milyen?? :-)))))))))))
"ugyanolyan függőség alakulhat ki használatuk során, mintha valaki dohányzik, rendszeresen iszik alkoholt vagy szerencsejáték-függő""
Leszámítva, hogy az összes közül ez a legveszélytelenebb, megfelelő oktatással és szülői felügyelettel társítva még hasznos, és képességfejlesztő is (reflex, stratégiai érzék, szervező-készség, stb..) amit nem lehet elmondani a bagóról, piárol, és a szerencsejátékról..
"gyöngyözik a homlokuk, izzadnak és gyakorlatilag szinte a végkimerülésig hajszolják magukat."
Naja.. én is láttam már CS fanatikust :-))) azok egy állatok.. :-) de itt jön közbe a sokat emlegetett szülői felelősség. ami persze sokmindenben megnyilvánulhat. van olyan ismerősöm, akit a faterja visz a q3 meccsekre, meg minden supportot megad neki, persze nem alaptalanuk, a srác elég sokmindent öszenyert már (tft, komplett gépek, stb..) de ez csak 1 variáció. a fanatikusokat idejében kezelni kellett volna, mármint a szüleiknek, pl azzal, hogy mikor látta, hogy a gyerek többet játszik a kelleténél, akkor odafigyel rá. Ja, hogy 1xűbb otthagyni, mert addig sincs lábalatt? akkor meg vessen magára, hogy csorgó nyálú zombi módjára pörög a gyerek, ha fél napig nincs game..
"még nehéz különbséget tenni a sokat játszók és a függők között." Kérdezzék meg őket :-) tutira tudnák a választ ;-)
"legtöbb fiatal így próbál meg elmenekülni a rá váró feladatok, megoldandó problémák elől"
Naná.. Ja.. Aha.. Ütni kéne aki ilyet kitalált.. mi az hogy a legtöbb fiatal? Elismerem, vannak fanatikusok, mondjátok már meg, csak én vagyok naív, ha azt gondolom, hogy van aki azért játszik, mert kikapcsolódik, vagy mert egy hangulatos történet megragadja a fantáziáját? Én mindigis úgy tekintettem a számítógépes játékokra, mint egy interaktív könyvre. van valami mondanivalója, de nem csak ül előtte birka módjára az ember, hanem interaktívan részt vesz benne. Én személyszerint elfogadtam, hogy régen bunkókkal kergették egymást az ősemberek, mert az volt a fun, aztán jött a könyv, meg a tv, a 21. századra meg kialakultak a számítógépes játékok. minden kornak megvan, hogy mi az, ami leköti az embereket, a technika korának könyvje pedig nem más, mint a számítógépes játék.
"Kínában pedig durvább módszerrel, elektrosokkal próbálják kigyógyítani az ilyen szenvedélybetegeket".. Az biztos használ.. ja.. duplán állatok..
fawcet: 1etértek. amig valaki képes elkülöníteni a kettőt, és a valós, és fontos dolgokra is kellő figyelmet szentel, addig én speciel teszek rá, hogy mennyit játszik. Amihánt elhanyagolja, akkor viszont valami hiba van a mátrixban, meg kell mondani neki, hogy mi a szitu. persze nem pszihiátrián, mert attól még jobban elmegy a kedve, de hát erre vannak a szülők.. A modern kor fejlődése fejlődést vár ezen a téren a szülőktől is, nem biztos, hogy a régi módszerek eredményre vezetnek manapság.