BiroAndras#186
"Most nem fogom visszakeresni, de véletlenül nem azt írtad, hogy max. 1-2 év, és a game-enginek is többszálúak lesznek, és ez a részegység-különszálúsítás csak egy egyszerű átmeneti megoldás?"
A gemeengine-re szerintem sosem írtam, hogy könnyű párhuzamosítani. Grafikáról ,fizikáról, útkeresésről, meg ilyenekről volt inkább szó.
"Nem, szó sem volt CPU-ról"
"Secondly, both floating point power numbers refer to the whole system, CPU and GPU. Obviously a GPU's floating point processing power doesn't mean anything if you're trying to run general purpose code on it and vice versa."
Ott van benne, hogy "run general purpose code", ami ugye tipikusan nem a GPU-n fut. És ott van benne, hogy "GPU's floating point processing power doesn't mean anything". Ebből elég egyértelmű szerintem, hogy miről van szó.
Aztán meg:
"characterizing GPU performance in terms of generic floating point operations per second is far from the full performance story."
Vagyis egyébként se jelent sokat a csupasz flops érték.
"A general purpose ebben a kontextusban általános számítási feladatokat jelenthet."
Inkább általános feladatot jelent, nem feltétlen számolást.
"úgy próbálják beállítani, mintha a GPU-k ma is fix funkciósak lennének, pedig már jó ideje képesek programok futtatására."
Azért akármit nem futtatnak, pláne nem hatékonyan. Bizonyos típusú számítási feladatokra jók csak. A gamelogic még egy ideig nem fog futni rajtuk.
"Értsd már meg, hogy nem teljes értékű CPU-ként akarjuk használni, hanem számításokra."
De igen pont hogy arról van szó. Megpróbálom lassabban írni, hátha akkor megérted : A CPU és a GPU nem azonos felépítésű, nem azonos feladatokra való, így a csupasz flops-értékük összeadása értelmetlen. Erről szól a mondás.
"Mellesleg a CPU-k FLOPS-ai nagy részét is a SIMD egységek hozzák, és a GPU programvégrehajtása a SIMD-es. Tehát még ebben is megegyeznek."
A CPU-knál is épp ezért nem nagyon szokták hasonlítgatni a flops-okat.
"Ez a lustább fejlesztőkre vonatkozik... Vannak kevésbé lusták is."
Nem azon múlik. Tudod, van olyan, hogy költségvetés, meg határidő. Ha erre nem figyelnek, akkor lesz Duke Nukem Forever...
"Csak kell hozzá egy SLI-s, ill. CrossFire-támogatású alaplap, ami jóval drágább a simánál. És akkor még kell egy 2. videokártya is. Továbbá az ATI ilyen megoldásása csak jövőre jön."
Az SLI már nem drága. A 2. videokártya meg egyrészt olcsóbb (kb. 30K), mint a Physx (70K), másrészt meg lehet egy régebbi haszált olcsón, vagy akár ingyen.
"Ezzel szemben az X360-ban ott van a "felesleges" 2. és 3. mag, ütős VMX egységgel, ha másra nem, a fizikára."
Igen, ott van. De már nem járnak a PC-k előtt ebben. Az a lényeg, hogy a konzolok reklámozott telejsítményfölénye nem biztos, hogy a gyakorlatban is realizálódik.
"A Physx pontos teljesítményét nem tudom, de az biztos, hogy egy CPU mag nem ér fel egy GPU (programos) FLOPS-teljesítményéhez."
A GPU-hoz nyílván nem. Ezért akarják a GPU-val számoltatni a fizikát.
"PCIe-s is lesz belőle. Vagy talán már van is, nem tudom, kihozták-e már."
""Konkrétan zéró érvet írtál."
Vak vagy?"
Olvass már vissza. Az első két hozzászólásodban kb. annyit írtál, hogy nem értesz egyet a cikkel (csak nem ilyen diplomatikusan fogalmaztál), és én eredetileg erre reagáltam. De azóta se cáfoltad meg a cikk állításait. Elég részletesen kifejti, hogy milyen problémák vannak, és a többségére még nem is reagáltál.
"A cikk elfogultsága viszont nyilvánvaló."
Miből? Abból, hogy sok megalapozott érvet ír? Talán a végkövetkeztetése picit túlzó (majd meglátjuk a gyakorlatban), de az érvek nagyonis korrektek, és meggyőzőek.
"Vannak más vélemények is."
Konkrétan?
"Persze mások sem azt mondják, hogy totál könnyű kihasználni"
Nem csak erről van szó, hanem hogy maga a hardver sem olyan erős, mint amilyennek mondják. És ezt szépen részletesen indokolja is a cikk.
"Mint írtam, pl. a fizikai API adott, sőt 2-3 szabvány is támogatva van"
Messze nem csak erről van szó. Sőt, leginkább nem a fizikával van baj, arra kiválóan alkalmas mindkét konzol (de ellenfélnek ott van PC-n a Physx, meg a fizika számoló GPU).
"Én egyrészt más véleményeket is hallok, másrészt nem áll tőlem sem olyan messze a dolog."
Bőveben?
Én sem állok ám messze tőle. Az XBox360 devkit már úton van hozzánk (a PS3 sajnos sokkal macerásabb). Meg van pár jó programozó a cégnél, és a véleményük kb. megegyezik a cikkel. Egyébként a céges levlistáról van a link, és a legkomolyabb ellenkezés az volt, hogy várjuk meg a tényleges megjelenést, mielőtt mielőtt véglegesen ítélkezünk.