• dez
    "Ha láttál volna már gameengine-t, akkor nem csodálkoznál ezen. Ezek tipikusan rengeteg sok különböző, de nagyon szorosan összefüggő részből állnak. Ez pontosan az a fajta feladat, amit rettenetesen nehéz párhuzamosítani. Sokáig csak a nagyobb részeket fogják lekapcsolni (pl. fizika, AI, útkeresés). Másrészt a gameengine maga nem túl sok procit eszik, mivel a render-nek rengeteg sok idő kell. Nálunk most épp 80-95% CPU-t eszik a render, és a maradék a gameengine."

Uhh, te úgy beszélsz, ahogy a szél fúj! Pár napja még azt bizonygattad, hogy hamarosan a játékok is kihasználják majd a többmagú procikat, nincs abban semmi ördöngősség...

"Itt arról van szó, hogy a GPU teljesítménye nem számít, ha a kódunk a CPU-n fut."

Ne magyarázd már össze-vissza félre! FLOPS-okról van szó, azaz matematikai számításokról, és a GPU shaderezői nagyon is szépen alkalmazhatók itt.

"Ezért értelmetlen a CPU és a GPU teljesítményét összeadni. Majdnem olyan, mintha a litert a kilóval adnád össze."

Akkor sem lenne teljesen értelmetlen, ha nem lenne program-futtatási képessége a GPU-knak, de ráadásul van...

"De az AMD CPU marad, AMD logóval. Az AMD csak gyártó kapacitást vesz. Viszont a konzolok esetén a legyártott CPU-k felett az AMD nem rendelkezhet, csak licensz díjat kap utánuk. Tehát nem mondhatja a Sony-nak vagy az MS-nek, hogy most inkább ne a konzoljaikba rakják a procit, hanem adják pl. a Dell-nek, mert az most épp többet fizet értük."

Az első az igaz, bár érdekes megállapodásokat lehet kötni. Viszont szerintem az AMD most sem csak egyszerűen gyártókapacitást vesz (mint pl. a GPU gyártók attól a tajvani cégtől, most nem jut eszembe a neve), szóval szerintem lesz valamennyi mozgástete az AMD új partnerének.

"Sezretem, amikor ilyen részletesen indoklod a válaszodat."

Minek ezt külön indokolni? A konzolokon adott a több-mag, és előbb-utóbb "kötelező" lesz kihasználni (mert mindenki ki fogja), pl. meg lassan váltanak át, a Physx is nagyon lassan terjed.

"Naszóval, igazából semmit sem cáfoltál meg a cikkből."

Dehogynem. Csak te is PC-elfogult vagy...