• Deer
  #74
  Javítsatok ki ha tévedek, de az aszteroida és a kisbolygó egy és ugyanaz, tudtommal. De ha egy "fő"bolygó befogja már holdnak hívják, ha becsapódik akkor meteornak/meteoritnak. (Azt mindig keverem, hogy melyik esetben meteor és melyik esetben meteorit.) Azután ott vannak még az üstökösök is, amelyekről nemrég derült ki, hogy távolról sem olyan szilárdak, sőt. (Deep Impact Nasa misszió.)
  A Föld típusú az M-es. (Star Trek ;) )

  "Egyébként a fő probléma szerintem a sok bolygóval az (márpedig ha a Plutó lesz a választópont, akkor lesz egypár plusz bolygó), hogy nehezen "kezelhető", ráadásul miért pont a Plutó a viszonyítási alap? "

  Ezt nem értem, mi az hogy nehezen kezelhető? A felfedezett kisbolygókat most is nyilvántartják.

  "Nekem akkor már szimpatikusabb az a nézet, hogy az alapvető meghatározásokon (nincs saját fénye, stabil pályán kering a csillag körül, stb.) túl legyen egy mérethatár, valahol a Merkúr és a Plutó között (mondjuk 3000 km), illetve legyen meghatározva, hogy csak a "belső" égitestek sorolandóak ide (tehát például az Kuiper-öv béli vagy az Oort-felhőben találhatóak ne kerüljenek bele). "

  Én is ezt mondom, legyen egy elfogadott mérethatár. De ha valami az Oort felhőben van és kimeríti egy bolygó feltételeit, miért kizárható? Amúgy ha az alsó határt meghúzzák, az is lehet, hogy 8 bolygónk lesz és kész.