halgatyó#68
Méghozzá több irányból is. A bolygót meg kell különböztetni a csillagtól, meg az üstököstől és kisbolygótól. Az is lehet, hogy más objektumok is akadnak később (akár gázfelhő szerű képződmények is, amelyeket a gravitáció összetart)
A csillagtól megkülönböztethetjük az alapján, hogy a fúzió elindult-e a belsejében. Csakhogy a fúzió alagúteffektus-jellege miatt ez sem ad pontos határvonalat, megaztán nem is könnyű távolról eldönteni, hogy beindult-e vagy nem. Mindezek dacára szerintem még ez a definició a legjobban használható.
Sokkal nagyobb gondot látok a másik két iránynál: a kisbolygótól és esetleg a gázfelhőtől szerintem csak nagyon önkényes szabályok halmazával lehet elkülöníteni. Annak pedig sok értelme nem lesz, HA a jelenlegi bolygófelfogáshoz viszonyítjuk.
Vagyis: szerintem az eddigi 9 bolygót meg kellene hagyni bolygónak. Az újakat, ha a Nap körül keringenek, el lehetne fogadni egy tömeghatár felett (pl. a Plutó tömege) Ha 100 lesz belőlük, akkor legyen 100. Mi probléma van abból?