Epikurosz#66
Jaj, istenem. Annyi minden van ide leírva, össze-vissza.
Először is tisztázzunk valamit. Kétféle tea van: gyógytea és élvezeti tea.
A zöldtea elsősorban élvezeti tea, de vannak gyógyító hatásai is.
A fekete- és zöldtea között a különbség tényleg a "kikészítésben" van. Mindkettő tartalmaz kevés koffeint, de a lényeg a tininen van, amely szintén élénkít, sőt függőséget is okoz, bár nem olyan erőset, mint a koffein.
Az elkészítés pedig függ a kiszereléstől. Filteres teát elég 2-3 percig áztatni (forrázat, infúzió), a nyers tealeveleket tovább kell hagyni a forró vízben: 8-10 percig.
Ha ömlesztett teáról van szó, én ezeknek a szűrőknek, filtereknek nem látom értelmét. Én simán a teafőzőbe beleteszem a teát, tehát nem használom az ún. főzőtojást sem (ami egy kis fémtojás, lyukakkal, hogy utána ne kelljen szűrni a teát). Tehát a kávéskanállal beleteszem a teát a főzőbe, ráöntöm a mikróban 3 percig melegített vizet (kb. 90 Celsius fokos), és hagyom állni 10 percet, (néha többet is, akár félórát, ha elfelejtkezem róla), hogy jobban lehűljön.
Utána leszűröm a teaszűrővel. Műanyag, de szeretem, mert könynen tisztítható.
A teafőzőben tehát nem főzőm a teát, csak beleöntöm a mikróban flemelegített vizet. Amúgy rozsdamentes acél, kis fedővel. Sajnos a kiöntőjén elilallan egy kis gőz, és vele aroma, de még nem találtam olyan szamovárt, amely hermetikusan zárható lenne.
Volt üveg szamovárom is, de eltörött. Szerintem a rozsdamentes acél rendben van, nem annyira kényes.