Caro#32
Tudom, én is használom, nekem van egy Palm TX gépem, már egész jól állnak a kernellel, bár amíg suspend nincs, addig a PalmOS-t nem tudom kiváltani.
A GPE alapból X-et használ, az Opie nem az framebuffer alapú, de ez meg valahogyan QT-s (vagy qtopia?), szóval a KDE-s alkalmazások jó eséllyel futhatnak rajta.
Csak azért említettem a familiart, mert kicsi a gépigénye, és ezért ideális lenne erre a gépre (a screenshoton Gnome van).
Nyilván recompile-olni kell, de ha van egy működő kernel, márpedig az van, akkor nem okozhat problémát.
Egyébként én OPIE-t használok, mert a GPE valami halál lassú (ezen a gépen), pedig jobb lenne a GPE, mert oda simán lehet X-es alkalmazásokat fordítani, de az OPIE sokkal gyorsabb.
A Palm ugyanis elkövette azt a hibát, hogy a 128 mega ramosként reklámozott gépébe valójában csak 32 mega ram-ot épített, a többi flash, ami iszonyú lassú, megbízhatatlan, és egyenlőre még nem is elérhető (nem szeretem a flash-t a véges élettartam miatt).
Ha az SD kártyával van valami, azt csak kicserélem, de a flash-t nem tudom, ami a gépbe van építve!
És a 32 mega viszont nem sok. A másik probléma ami lassíthatja a dolgot, hogy a memóriavezérlő modulja valószínűleg még nem túl optimális, ugyanis a benchmarck csak 1-2 MB/s körülire méri, szemben egy HP iPaq-al aminél ez 40-50 MB/s.
Az SD olvasó is kb. ilyen sebességű.
Lehet, hogy a rendszerbusz lenne ilyen lassú? Mert az nagy szégyen lenne egy viszonylag új gépen. Bár lehet, hogy PalmOS alatt nem látszik...
Visszatérve a laptophoz:
mivel itt van normális hardverspecifikáció, ezért szerintem nyugodtan le lehetne rá fordítani a familiart. Egy GPE-vel gyakorlatilag teljes felület van, minimális erőforrás-igénnyel. A GNOME mára sajnos meghízott.
Nem mellékes az sem, hogy a familiar kis helyen is elfér, több hely marad másnak. Ha natív fedora-t akarnak rá telepíteni, szerintem elég sok mindent ki kell belőle szedni. Bár viszonylag könnyű dolguk van, mert tudják mi van a gépben, és mi kell és mi nem.