• avman
    #140
    igen, mindent meg lehet ideologizálni :). de ebben azért tényleg van vmi. a dolog egyelőre annyira egyszerű h én ellopom egy nagyobb tolvajtól.
    még működik és erkölcsileg nekem legalábbis nincsenek nagy aggályaim és álmatlan éjszakiám, csak ez így nem mehet már a végtelenségig. nem jó igazából sem az előadóművésznek, sem a a kiadónak és hosszútávon nekem, a fogyasztónak sem. bár annak, h hálivúd ráállt a használd és dobd el audiovizuális környezetszennyezésre nem igazán hiszem, h a p2p az oka.
    a filmipar és maga a szórakoztatóipar (sztem!!!) lassan válságba jut. az alkotói válság jelei már régóta mutatkoznak (franchise rendszer, remake-ek, (f)eldolgozások, ahol már az eredeti alkotó nem is vállal névazonosságot, lásd v for vendetta, illetve ha élne nem vállalna, lásd P. K. Dick vagy Asimov). ugyanakkor élő, kultikus dologhoz nem mernek nyúlni (kering vhol egy neuromancer script, a feledés mély homályában) ráadásul az üdvöskéik zabálják a pénzt, és a legfőbb értékmérője mindennek, h egy hétvégén mennyit hoz vissza a film, a többi a kutyát sem érdekli (mennyi ideje is van pl. a firefly a dvd eladási toplistákon?). vagy legalábbis ami hosszútávon (gyk. 1 év) jövedelmező az már kockázatos befektetés? hol van még egy ilyen biznic, ahol ilyen könnyen lehet milkókkal dobálózni?
    a fogyasztó elkényeztette és elkapatta a 90-es években, 2000 elején hálivúdot, de ennek egyzser és mindenkorra vége. finito. ez van, ebből kell főzniük nekik is. nem lehet diszkriminálni több millió embert, és nem lehet a szerzői jogokkal takarózva ellehetetleníteni lassan az egyetemes emberi kultúrát is (rengeteg példa van erre az oktatásban is illetve lásd J.A vagy Örkény örökösök).
    [off-off] áh, babilonfünf. érdekesen összehozták, a közepén laposodott csak el egy kicsit. részemről az etalon a 2063 űrháború (aka space above and beyond), meg mostanság a firefly és a szintén laposodásba kezdett BSG. (és persze a futottak még, amit éjjeli sávba kellett baxni: sötét angyal vagymi, bolygó neve föld, total recall, ez utóbbi meg sajnálom is kicsit, h nem engedték kifutni)