• dez
    #116
    Én is az egészére gondoltam. Hiszen nem igazán lehet előre tudni, melyik faj fejlődik tovább, és melyik nem, stb. Továbbá az egész élővilág érdeke, hogy ne alakuljanak ki itt olyan viszonyok, amit már semmilyen életforma nem tud elviselni. (Bár ehhez össze kell szednie magát az emberiségnek is. :)) De pl. az sem érdeke, hogy olyan alacsony szintre szoruljon, hogy többé ne tudjon kifejeződni... hogy is mondjam neked... semmiféle szellemiség.

    Az (egész) élővilág ("megfogalmazott" v. törvény-szerű) céljai: ez ugye csak akkor értelmezhető, ha megintcsak feltételezünk valamilyen összekötő kapcsot. Pl. valamilyen természeti erőt. Ilyet persze még nem ismerünk tudományosan.

    Az (egyes) állatok szerintem érzik, hogy élnek, ill. tudják, hogy vannak. (Néha az ember is rá-rá jön erre. :)) És akár ösztönösen, akár nem, de ebben az állapotban akarnak maradni. Ezt csoportszintre is továbbvihetik, stb.

    De akár úgy is felfoghatjuk, hogy az emberek többsége nem nagyon érzi magát az élővilág szerves részének, pedig az.

    Mindenesetre, az élővilággal való nemtörődés tudatos döntés, hiába vonogatjuk a vállunkat. Ha nem tudunk összehangoltan, egy (de legalábbis néhány) személyként fellépni legalább a legfontosabb dolgokban, akkor mi sem vagunk több, mint egy tényleg buta állathorda, amelynek minden tagja csak a legalapvetőbb ösztöneit követi.